Energietoeslag

Energietoeslag 2023 uitgesteld

Ook in 2023 kunt u een tegemoetkoming ontvangen voor de kosten van uw energierekening. De energietoeslag kunt u aanvragen zodra de wet Energietoeslag 2023 is ingegaan. Deze stond gepland voor juni. Helaas heeft minister Carola Schouten voor Armoedebeleid de ingangsdatum uitgesteld. Daarom moeten we wachten met de uitvoering van de energietoeslag.

Net als in 2022 zijn de prijzen van gas en elektra dit jaar flink gestegen. Ook in 2023 is energietoeslag beschikbaar om huishoudens met een laag inkomen te ondersteunen. Het was de bedoeling dat we hiermee in de gemeente in juni van start zouden gaan. Dit zal op een later moment gebeuren door het uitstel van de wet Energietoeslag. 

Nieuwe ingangsdatum 

De minister heeft tot uitstel besloten vanwege de gerechtelijke uitspraken over het recht van studenten op energietoeslag en het advies van de Raad van State. Een nieuwe ingangsdatum is nog niet bekend. 

Geen stukken aanleveren

Als u in 2022 energietoeslag heeft ontvangen, heeft de gemeente u via een brief geïnformeerd over de energietoeslag 2023. Door het uitstel hoeft u echter voorlopig geen stukken aan te leveren. U ontvangt bericht zodra meer bekend is over de energietoeslag. 

Duurt het wachten op de nieuwe ingangsdatum duurt voor u te lang?

Kunt u niet langer wachten en lukt het u op dit moment niet om de energierekening te betalen? Wij kunnen u helpen met andere vormen van financiële ondersteuning. Kijk voor meer informatie op Hulp bij laag inkomen | Waterland.

Meer informatie:

•    Zie UWV voor informatie over bedragen sociaal minimum
•    Zie Gemeentenieuws van SZW 2022-7 | Actueel | Rijksoverheid.nl voor actuele informatie over de regeling