Tweede Kamerverkiezing 2023

De vervroegde Tweede Kamerverkiezing is op woensdag 22 november 2023. U kunt dan stemmen op de leden van de Tweede Kamer. Normaal gesproken is de verkiezing om de 4 jaar. Door de val van het kabinet zijn de verkiezingen eerder. De laatste Tweede Kamerverkiezing was in maart 2021.

 

Wat doet de Tweede Kamer?

De Tweede Kamer heeft 150 leden en vormt samen met de Eerste Kamer het Nederlandse Parlement. De belangrijkste taken van de Tweede Kamer zijn het controleren van de regering en het maken van nieuwe wetten. Na de verkiezingen onderhandelen de politieke partijen om een coalitie te vormen die de steun van de meerderheid in de Tweede Kamer heeft. Meer informatie over wat de Tweede Kamer doet, leest u op de website van de Tweede Kamer.

Vragen of meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Stuur een e-mail naar verkiezingen@waterland.nl of bel ons op 0299 658585 

 

Werken op het stembureau

Lijkt het u leuk om mee te werken op een stembureau tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2023? Iedereen kan zich hiervoor aanmelden, ook als u niet in de gemeente Waterland woont. U moet wel 18 jaar of ouder zijn op de verkiezingsdag en de Nederlandse taal beheersen.

Nieuwe leden kunnen zich hier aanmelden.


 

Verkiezingen 2023: Tweede Kamer

Op woensdag 22 november 2023 vinden de vervroegde Tweede Kamer verkiezingen plaats. Op deze pagina vindt u hier binnenkort meer informatie over.

Stembureaus in Waterland

In gemeente Waterland zijn er 13 verschillende stembureaus. Deze zijn hieronder opgesomd. U kunt zelf kiezen bij welk stembureau u wilt stemmen. 

Veel gestelde vragen verkiezingen

Op deze pagina hebben wij een aantal veelgestelde vragen omtrent de verkiezingen met bijbehorende antwoorden voor u verzameld.

Ondersteuningsverklaringen 2023

Een ondersteuningsverklaring is een schriftelijke verklaring waarmee u aangeeft dat u een partij steunt die aan de verkiezingen mee wil doen. 

Stemmen voor verkiezingen

Lees hier hoe u kunt stemmen voor verkiezingen. PDF Infographic Hoe werkt stemmen gemeente.pdf

Stempas voor verkiezingen aanvragen

Kiezers krijgen - uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen - op hun woonadres een uitnodiging om te stemmen: een stempas. Hiermee kan de kiezer in elk stembureau binnen de gemeente stemmen.

Iemand machtigen om te stemmen

Als u zelf niet kunt stemmen, kunt u iemand machtigen. U geeft dan toestemming om door iemand anders uw stem uit te laten brengen.

Uitslagen Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen 2023

U vindt hier de uitslagen van de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen van 2023.

Uitslagen gemeenteraadsverkiezingen 2022

U vindt hier de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen 2022.