Houten huizen aan de haven in Marken

Toeristenbelasting betalen (ondernemers)

Biedt u plek aan toeristen om te overnachten? Dan betaalt u toeristenbelasting aan de gemeente.

Beschrijving

Heeft u een plek waar toeristen kunnen overnachten, zoals een camping of hotel? Dan moet u toeristenbelasting betalen. U moet hiervoor het aantal gasten en overnachtingen in een lijst bijhouden. Zo'n lijst noemen we een nachtregister.

U mag de toeristenbelasting aan de gast doorberekenen. U vermeldt de toeristenbelasting apart op de rekening aan uw gast.

Toeristenbelasting moet u ook betalen als u een slaapplaats biedt aan tijdelijke werknemers, of aan internationale studenten die tijdelijk in Nederland studeren.

Nachttoeristenbelasting (overnachtingen)

Als u tegen betaling overnachtingen aanbiedt aan mensen die niet in Waterland wonen, moet u (nacht)toeristenbelasting betalen. Dit mag worden doorberekend aan de logees.

Deze belasting wordt geheven bij overnachtingen in hotels, pensions, appartementen, recreatiewoningen, vakantieonderkomens, Bed & Breakfast en mobiele kampeeronderkomens.

Watertoeristenbelasting

Als u tegen betaling overnachtingen aanbiedt aan personen op een (water)ligplaats of een vaartuig en deze personen wonen niet in Waterland, dan moet u watertoeristenbelasting betalen. Dit mag worden doorberekend aan de recreanten.

Voorwaarden

De voorwaarden voor het betalen van toeristenbelasting zijn onder andere:

  • Uw gasten betalen voor de overnachting.
  • De gast staat niet in de basisregistratie personen (BRP) van deze gemeente ingeschreven.
  • Het aangifteformulier is ondertekend en duidelijk ingevuld.
  • Het ingevulde aangifteformulier kunt u samen met het nachtverblijfregister ingevuld terug sturen per post: Postbus 1000, 1140 BA Monnickendam of per e-mail: gemeente@waterland.nl

Kosten

Nachttoeristenbelasting p.p. per overnachting € 3,10
Watertoeristenbelasting passanten p.p.per nacht € 2,15
Watertoeristenbelasting per vaste ligplaats € 50,31

Bezwaar

U kunt binnen 6 weken na de aanslag bezwaar indienen bij de gemeente. Bent u het daarna niet eens met de beslissing op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

Wet en regelgeving

Formulieren

Meer informatie