Onderhoud eigen terrein tijdens renovatie straat


De gemeente is als eigenaar verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Als eigenaar van een woning bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van uw eigen terrein inclusief uw riolering. Heeft u een huurwoning? Dan kunt u contact opnemen met de verhuurder. 

1. De gemeente hoogt de openbare ruimte op. Wat betekent dit voor uw tuin of terrein?  

De gemeente renoveert de straat en hoogt deze op tot aan de erfgrens. Hierdoor kan er een hoogteverschil ontstaan tussen het openbare gebied en uw tuin. Om te voorkomen dat er na het ophogen van het straatwerk wateroverlast ontstaat adviseren wij u om uw tuin op te (laten) hogen. Om ervoor te zorgen dat de afvoer van uw riolering ook goed blijft functioneren, adviseren wij u om de riolering op uw eigen terrein ook te (laten) verhogen.  

1.1. “Waterlands metertje” 

Om ervoor te zorgen dat uw perceel bereikbaar blijft na de bestratingswerkzaamheden en de eventuele ophoging, hogen wij de eerste meter van uw tuin op om het hoogteverschil tussen de weg en uw tuin te overbruggen. Uw terrein blijft hierdoor aangesloten op de openbare weg. Dit noemen we het “Waterlandse metertje”.  De gemeente is niet verplicht om dit te doen. Zie afbeelding 1. 

2. Ik wil mijn tuin (opnieuw) inrichten, waar moet ik rekening mee houden? 

Als u van plan bent uw tuin (opnieuw) in te richten is het verstandig om na te denken hoe hoog u de tuin gaat aanleggen. Het kan namelijk zijn dat de gemeente later de straat gaat ophogen. Checkt u daarom altijd eerst met de gemeente wat haar plannen zijn. U kunt ook een melding doen via https://waterland.slimmelden.nl/#/homeexterne-link-icoon.

2.1 Hoe hoog moet ik mijn tuin aanleggen?

De bestrating van de gemeente komt nooit hoger te liggen dan uw vloerpeil. Zie afbeelding 1. Wij hanteren een minimaal “afschot” van circa 1 cm. per meter. Dit betekent dat we ongeveer 1 cm. per meter zakken richting de straat. Voorbeeld: bij een tuin met een lengte van ongeveer 5 meter komt de openbare verharding ca. 5 cm. lager te liggen dan het vloerpeil van uw woning of pand. (Uitzonderingen daargelaten).

2.1.1 Kruipruimte woning

Naast het straatwerk en de riolering in uw tuin, zakt ook het zand in de kruipruimte van uw woning. Soms zakt het zo ver dat het zand uiteindelijk lager ligt dan de fundering van uw woning. Hierdoor kan het zand onder de naastgelegen bestrating wegspoelen. Het zakken van het zand in de kruipruimte kan zo lang doorgaan tot het onder het grondwaterpeil komt. Hierdoor kan er (grond)wateroverlast ontstaan in de kruipruimte. Om dit te voorkomen, kunt u de kruipruimte opvullen met verschillende materialen. Dit kan met natuurlijke middelen zoals zand en schelpen. In tegenstelling tot kunststoffen als foliën, thermo chips e.d., hebben zand en schelpen een onbepaalde levensduur, zijn milieuvriendelijk en waarde verhogend. Meer informatie over isolatiematerialen leest u op de volgende websites:  

www.zandspuiten.nlexterne-link-icoon

www.debodemafsluiter.nlexterne-link-icoon

www.isoschelp.nlexterne-link-icoon

3. Ik wil een hekje plaatsen in mijn (voor)tuin, waar moet ik rekening mee houden?

Als u een hekje of beplanting als tuinafscheiding (bv. haag) wilt plaatsen houdt u er dan rekening mee dat hiervoor regels gelden. Een hekje of haag moet minimaal 10 cm. vanaf de erfgrens worden geplaatst. Daarnaast mag het hekje of de beplanting niet hoger zijn/worden dan 70-80 cm. Beplanting mag niet over de erfgrens groeien en moet regelmatig gesnoeid worden. Hoge schuttingen en hagen kunnen het zicht van weggebruikers ontnemen. Dit kan (vooral bij bochten) onveilige en gevaarlijk situaties veroorzaken. Als er beplanting over de erfgrens groeit worden voetpaden te smal en vaak onbegaanbaar of niet meer toegankelijk voor mindervaliden. 

3.1  Handhaving

Gemeente Waterland vindt het belangrijk dat alle weggebruikers gebruik kunnen maken van een veilige en toegankelijke openbare ruimte. Daarom wordt er op punt 3 ook actief handhavend opgetreden. (Zie hiervoor de Verordening Fysieke leefomgeving artikel 3.27).  

4. Achterpaden of stegen 

Niet alle achterpaden(of stegen) zijn in beheer en eigendom van de gemeente Waterland. De achterpaden bij koopwoningen kunnen gedeeld eigendom zijn van de woningeigenaren. In de koopakte van de woning staat vermeld hoe het gebruik is geregeld. Zoals het gebruik van de paden (recht van overpad) en een gezamenlijke plicht voor onderhoud. U zult dus met uw buren moeten overleggen wat u met de achterpaden kunt doen.  

Onderhoud eigen terrein renovatie straat