Zicht op het Paard van Marken vanaf het ijs op de Gouwzee

Inschrijven in Nederland voor studie of werk

Wilt u tijdelijk in Nederland werken of studeren? Schrijft u zich dan in bij de gemeente om een burgerservicenummer (BSN) te krijgen.

Let op

U kunt zich niet bij alle gemeenten laten inschrijven als niet-ingezetene voor studie of werk.

Beschrijving

Gaat u in Nederland werken of studeren? Dan heeft u een burgerservicenummer (BSN) nodig. Dit nummer krijgt u wanneer u zich inschrijft in de Basisregistratie Personen (BRP). Hoe u zich inschrijft, hangt af van hoelang u in Nederland blijft.

Woont u langer dan 4 maanden (binnen een periode van 6 maanden) in Nederland? Schrijf u dan in als ingezetene in de gemeente waar u woont. U krijgt dan een BSN. Dit is uw persoonlijke nummer dat u gebruikt bij contact met de Nederlandse overheid.

Woont u niet of korter dan 4 maanden (binnen een periode van 6 maanden) in Nederland? Schrijf u dan in als niet-ingezetene. Dit kan bij 19 gemeentenexterne-link-icoon in Nederland. U krijgt ook dan een BSN.

Bent u werkgever en komt er een groep werknemers naar Nederland om bij u te werken? Dan kunt u voor de hele groep een afspraak maken. De werknemers moeten zelf langskomen op de afspraak. Informeer naar de voorwaarden bij 1 van de gemeenten waar niet-ingezetenen zich kunnen inschrijven.

Aanvragen

Zo dient u een inschrijvingsverzoek in:

  • U gaat naar de gemeente.
  • U neemt mee:
    • uw geldige identiteitsbewijs

Wilt u uw kind inschrijven? Dan moet uw kind ook persoonlijk langskomen en een geldig identiteitsbewijs meenemen. Bij het inschrijven van uw kind kan de gemeente om aanvullende documenten vragen. Bijvoorbeeld een (internationale) geboorteakte.

Kosten

Inschrijven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) is gratis.

Wet en regelgeving

Meer informatie