Speeltuin Monnickendam

Geboorteaangifte

U moet binnen 3 dagen na de geboorte van een kind geboorteaangifte doen. U doet de aangifte bij de gemeente waarin het kind geboren is.

Let op

Kunt u niet langskomen? Neem dan contact met ons op.

Beschrijving

U doet de geboorteaangifte uiterlijk 3 dagen na de geboorte. De dag van de geboorte telt niet mee. Is de derde dag een zaterdag, zondag of feestdag? Dan mag u de aangifte ook op de eerste werkdag erna doen.

De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt een geboorteakte. Hierin staat waar uw kind is geboren en hoe het heet. U kunt tegen betaling een afschrift van de geboorteakte aanvragen.

Aanvragen

U doet de geboorteaangifte bij de gemeente waarin het kind geboren is.

Zo doet u aangifte van een geboorte:

  • U gaat naar de gemeente.
  • U neemt mee:
    • uw geldige identiteitsbewijs
  • Eventueel neemt u mee:

Als het kind buiten Nederland wordt geboren, dan doet u de aangifte in het geboorteland. Lees meer over geboorteaangifte in het buitenland op Nederlandwereldwijd.nlexterne-link-icoon. Na de aangifte krijgt u een geboorteakte mee.

Voorwaarden

De vader of (duo)moeder doet de geboorteaangifte. Kan de vader of (duo)moeder niet? Dan doet iemand die bij de geboorte aanwezig was aangifte. Was er verder niemand aanwezig? Dan kan de aangifte ook gedaan worden door:

  • een bewoner van het huis waarin het kind is geboren
  • het hoofd van de instelling (bijvoorbeeld ziekenhuis) waar het kind is geboren

Kosten

Geboorteaangifte doen kost niets. Wilt u een uittreksel van de geboorteakte? Hiervoor betaalt u € 16,60. Een meertalig modelformulier kost € 16,60. U betaalt dit bedrag bij de aanvraag.

(tarieven 2024)

Wet en regelgeving

Meer informatie