Electrische auto's Gemeente Waterland

Duurzaam vervoer

Elektrische auto's

Voor elektrische auto's zijn in gemeente Waterland openbare oplaadpalen. Elektrisch rijden is duurzamer dan rijden op fossiele brandstoffen. Elektrische auto's stoten namelijk geen CO2 uit en zijn uiteindelijk ook goedkoper. Wist u dat de medewerkers van gemeente Waterland voor hun dienstreizen één van de twee elektrische auto's of dienstfietsen kunnen gebruiken?

Foto van oplaadpalen kaart Gemeente Waterland

Aanvragen openbare laadpaal

Bent u in het bezit van een elektrische auto, maar heeft u geen parkeergelegenheid op eigen terrein*? Dan kunt u een aanvraag doen voor het plaatsen van een laadpaal in de openbare ruimte. 
Een laadpaal in de openbare ruimte is algemeen toegankelijk voor iedereen en niet exclusief voor één gebruiker of voertuig. Het woonadres van de aanvrager wordt enkel als richtlijn gebruikt als locatie voor een openbaar oplaadpunt. Op deze manier kunnen meerdere e- rijders gebruikmaken van één oplaadpunt.

*Let er altijd op dat u geen kabel over de stoep of andere openbare ruimte mag leggen of hangen om uw auto op te laden vanuit eigen woning/bedrijf.

Laadpalen worden alleen geplaatst in overleg met de verkeerspolitie, Stichting Duurzaam Waterland en MRA-E. Op dit moment zijn er ongeveer 40 laadpalen in Waterland in gebruik. De locaties hiervan kunt u bekijken via https://laadkaart.mrae.nlexterne-link-icoon

Meer informatie over het aanvragen van een laadpaal vindt u hier: Laadpaal aanvragen

Deelauto's die elektrisch zijn

Handig zijn ook de elektrische deelauto's die Stichting Duurzaam Waterland in gebruik heeft. Aanmelden en reserveren kan online en het ontgrendelen doet u met behulp van uw smartphone. Via de site MyWheels.nl kunt u zien waar de auto's staan, of ze beschikbaar zijn en zie je nog vele andere auto's die je kunt huren. Op de website van Stichting Duurzaam Waterland kunt u meer informatie vinden en staat beschreven hoe het werktexterne-link-icoon.

Niet elektrisch, toch zuinig met energie

Wanneer u in een auto op fossiele brandstof rijdt kunt u evengoed maatregelen nemen om dit zo zuinig mogelijk te doen. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat u altijd met de juiste bandenspanning rijdt.  Dit zorgt voor een betere wegligging, uw banden slijten minder snel en zorgt ervoor dat er minder uitlaatgassen worden uitgestoten.  En u bespaart al snel € 100 op jaarbasis.
Op het parkeerterrein Swaensborch in Monnickendam en naast het grote parkeerterrein op Marken staat een slimme bandenpomp. Met deze pomp kunt u direct zien welke besparing u realiseert en hoeveel lucht er in elke band gepompt moet worden. Bovendien is de bandenpomp zelf helemaal zelfvoorzienend en energieneutraal!