Duurzaam vervoer

Er zijn verschillende manieren om gebruik te maken van duurzaam vervoer. Bijvoorbeeld door het gebruiken van een elektrische auto of deelauto of zelfs een elektrische deelauto.

Elektrische auto's

Voor elektrische auto's zijn in gemeente Waterland openbare oplaadpalen. Via oplaadpalen.nl kunt u de beschikbare laadpalen in Waterland (en heel Nederland) opzoeken.Elektrisch rijden is duurzamer dan rijden op fossiele brandstoffen. Elektrische auto's stoten namelijk geen CO2 uit en zijn uiteindelijk ook goedkoper. Wist u dat de medewerkers van gemeente Waterland voor hun dienstreizen één van de twee elektrische auto's of dienstfietsen kunnen gebruiken?

Aanvragen openbare laadpaal

Momenteel heeft de gemeente zelf geen subsidie of geld voor het plaatsen van nieuwe openbare laadpalen. Wat u wel kunt doen is een aanvraag voor een nieuwe openbare laadpaal indienen via de website van MRA-Elektrisch. MRA-Elektrisch is een project van de samenwerkende overheden in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Doel is elektrisch vervoer te stimuleren.

Deelauto's die elektrisch zijn

Handig zijn ook de elektrische deelauto's die Stichting Duurzaam Waterland in gebruik heeft. Aanmelden en reserveren kan online en het ontgrendelen doet u met behulp van uw smartphone. Via de site MyWheels.nl kunt u zien waar de auto's staan, of ze beschikbaar zijn en zie je nog vele andere auto's die je kunt huren. Op de website van Stichting Duurzaam Waterland kunt u meer informatie vinden en staat beschreven hoe het werkt.

Niet elektrisch, toch zuinig met energie

Wanneer u in een auto op fossiele brandstof rijdt kunt u evengoed maatregelen nemen om dit zo zuinig mogelijk te doen. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat u altijd met de juiste bandenspanning rijdt.  Dit zorgt voor een betere wegligging, uw banden slijten minder snel en zorgt ervoor dat er minder uitlaatgassen worden uitgestoten.  En u bespaart al snel € 100 op jaarbasis.
Op het parkeerterrein Swaensborch in Monnickendam en naast het grote parkeerterrein op Marken staat een slimme bandenpomp. Met deze pomp kunt u direct zien welke besparing u realiseert en hoeveel lucht er in elke band gepompt moet worden. Bovendien is de bandenpomp zelf helemaal zelfvoorzienend en energieneutraal!