Duurzaam vervoer

Er zijn verschillende manieren om gebruik te maken van duurzaam vervoer. Bijvoorbeeld door het gebruiken van een elektrische auto of deelauto.

Elektrische auto's

Voor elektrische auto's zijn in gemeente Waterland 14 openbare oplaadpalen. Via oplaadpalen.nl kunt u de beschikbare laadpalen in Waterland (en heel Nederland) opzoeken.

Geen (elektrische) auto of behoefte aan een (tweede) auto? Dan kunt u gebruik maken van een van de zes elektrische deelauto’s van Stichting Duurzaam Waterland. Kijk voor aanmelding en reservering op de website van Stichting Duurzaam Waterland

Elektrische deelauto's

Handig zijn ook de elektrische deelauto's die Stichting Duurzaam Waterland in gebruik heeft. Aanmelden en reserveren kan online en het ontgrendelen doe je met behulp van je smartphone. Via de site MyWheels.nl kun je zien waar de auto's staan, of ze beschikbaar zijn en zie je nog vele andere auto's die je kunt huren. OP de website van Stichting Duurzaam Waterland kunt u zich aanmelden en staat beschreven hoe het werkt.

Momenteel heeft de gemeente zelf geen subsidie of geld voor het plaatsen van nieuwe openbare laadpalen. Wat u wel kunt doen is een aanvraag voor een nieuwe openbare laadpaal indienen via de website van MRA-Elektrisch. MRA-Elektrisch is een project van de samenwerkende overheden in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Doel is elektrisch vervoer te stimuleren.

Geen (elektrische) auto of behoefte aan een (tweede) auto? Dan kunt u gebruik maken van een van de zes elektrische deelauto’s van Stichting Duurzaam Waterland. Kijk voor aanmelding en reservering op de website van Stichting Duurzaam Waterland

Elektrisch rijden is duurzamer dan rijden op fossiele brandstoffen. Elektrische auto's stoten namelijk geen CO2 uit en zijn uiteindelijk ook goedkoper. Wist u dat de medewerkers van gemeente Waterland voor hun dienstreizen één van de twee elektrische auto's of dienstfietsen kunnen gebruiken?

Niet elektrisch, toch zuinig met energie

Wanneer u in een auto op fossiele brandstof rijdt kunt u evengoed maatregelen nemen om dit zo zuinig mogelijk te doen. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat u altijd met de juiste bandenspanning rijdt.  Dit zorgt voor een betere wegligging, uw banden slijten minder snel en zorgt ervoor dat er minder uitlaatgassen worden uitgestoten.  En u bespaart als snel € 100 op jaarbasis.
Op het parkeerterrein Swaensborch in Monnickendam en naast het grote parkeerterrein op Marken staat een slimme bandenpomp. Met deze pomp kunt u direct zien welke besparing u realiseert en hoeveel lucht er in elke band gepompt moet worden. Bovendien is de bandenpomp zelf helemaal zelfvoorzienend en energieneutraal!