Zicht op de kerk in Watergang met bruggetje vanaf de Dorpsstraat

Bijstandsuitkering aanvragen

Als u te weinig geld heeft om van te leven, krijgt u misschien een bijstandsuitkering. Uw inkomen wordt dan aangevuld tot een minimaal bedrag. U vraagt een bijstandsuitkering aan via Werk.nlexterne-link-icoon.

Beschrijving

Als u geen inkomen heeft en werk zoekt, kunt u zich aanmelden bij Team Samenleving.

Een betaalde baan gaat voor het ontvangen van een bijstandsuitkering. Dit geldt ook voor een IOAW-uitkering (Wet inkomensvoorziening oudere en arbeidsongeschikte werkloze werknemers). Tegenover het ontvangen van een bijstandsuitkering staat dat u actief meewerkt om zo snel mogelijk een eigen inkomen te hebben. U ontvangt een bijstandsuitkering zolang u hier recht op heeft.

Als de aanvraag bij ons binnen is nemen wij telefonisch contact met uw op. In dit gesprek bespreken wij uw persoonlijke situatie en uw mogelijkheden om aan het werk te gaan. Een inkomensconsulent handelt uw aanvraag voor de uitkering af. Een re-integratieconsulent maakt met u een plan richting  vrijwilligerswerk of een betaalde baan. De bedoeling van de Participatiewet is dat iedereen actief meedoet en daarmee een eigen inkomen ontvangt.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van werk.nl externe-link-icoon

Voorwaarden

 • U heeft niet genoeg geld voor uw levensonderhoud. (Als u een partner, kinderen of huisgenoot heeft, ouder dan 27 jaar, dan telt het inkomen en vermogen van deze personen mee)
 • U bent 18 jaar of ouder.
 • U woont in Nederland.
 • U heeft een geldig legitimatiebewijs.
 • U heeft geen recht op een andere uitkering.
 • Bent u tussen de 18 en 27 jaar oud? Dan zijn er extra voorwaarden externe-link-icoonom de bijstandsuitkering te krijgen.

Komt u uit 1 van deze Europese landenexterne-link-icoon? Dan krijgt u de eerste 3 maanden dat u in Nederland bent alleen bijstand in 1 van deze gevallen:

 • U bent werknemer of zelfstandig ondernemer volgens het EU-recht. Dat wil zeggen:
  o    U werkt minimaal 16 uur per week.
  o    U verdient minimaal 50% van de bijstandsnorm uit uw land.
  o    Als u zelfstandig ondernemer bent: uw bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK).
 • U bent tegen uw wil werkloos of arbeidsongeschikt geraakt. Dit is minder dan 6 maanden geleden.
 • U bent familielid van een EU-inwoner die in Nederland woont, werkt, studeert of een bedrijf is gestart. U woont op hetzelfde adres als dit familielid.

Hoe lang gaat het duren?

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

Bezwaar

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

Wet en regelgeving

Formulieren

Meer informatie