Kinderen springen van een bootje in het water

Zwemwater (veilig zwemmen)

Beschrijving

Veilig zwemwater in de gemeente Waterland

Op veel plaatsen in Noord-Holland kan prima worden gezwommen, maar niet altijd en overal. Tijdens het zwemwaterseizoen, van 1 mei tot 1 oktober, beoordeelt de provincie kwaliteit van de wateren in Nederland minimaal een keer per twee weken. Via de website zwemwater.nlexterne-link-icoon kunt u op de hoogte blijven van de waterkwaliteit op de officiële zwemplekken. Ook kunt u via het telefoonnummer 0800 – 10 21 300 (gratis) informatie inwinnen.

Zwemmen in Waterland

Op officiële zwemplekken monitort de provincie dus de kwaliteit van het zwemwater. Op deze plekken staan borden waarop u ter plekke kunt zien hoe het met de kwaliteit van het strandje en het zwemwater staat. Het zwemmen in oppervlaktewater doet u op eigen risico! In de gemeente Waterland zijn de volgende zwemplekken aangewezen:

  • Recreatiegebied Hemmeland ligt buitendijks op een landtong bij Monnickendam. Vanwege zijn ligging is het uitstekend geschikt voor verschillende vormen van watersport. Aan de oostzijde van het schiereiland, waar het direct aan de Gouwzee grenst, bevinden zich drie kleine zandstranden waar gezwommen kan worden: Mirrorstrand, Monnickendamstrand en Waterlandstrand. Parkeren en entree naar het strand is gratis.
  • Strand Uitdam hoort bij Camping Jachthaven Uitdam. De zwemplek is te bereiken via de ingang van de camping. Strand Uitdam is in de eerste plaats bestemd voor campinggasten, maar daggasten zijn er ook welkom. Gasten hoeven niet te betalen (alleen voor het parkeren), ze moeten zich wel melden bij de receptie.
  • Havenstrandje Marken ligt ten zuiden van de haven van Marken. Het is een klein strandje. Parkeren kan op het algemene parkeerterrein van Marken (betaald). Vanuit daar is het strandje +/- 500 meter lopen. De entree van het strandje is gratis.

4e zwemlocatie op komst

  • De gemeente Waterland werkt momenteel samen met de provincie en Rijkswaterstaat om van het strand ten zuiden van de Vuurtoren een officiële zwemplek te maken. Op dit moment wordt de waterkwaliteit daar ook gemeten en als deze gedurende twee zwemseizoenen goed blijkt te zijn, zal dit na de dijkversterking een officiële zwemplek worden.

Contact

Hebt u vragen, opmerkingen of klachten over een zwemplek? Neem dan contact op met de zwemwatertelefoon van de provincie Noord-Holland: tel. (0800) 10 21 300