Haven Monnickendam met terras

Whatsapp buurtpreventie

Wat kunt u zelf doen aan veiligheid? Op deze pagina leest wat u zelf kunt doen om de veiligheid in uw buurt te vergoten. Wat u kunt doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van (online) criminaliteit. En waar u vermoedens meldt.

Buurtpreventie

Wilt u zich graag veiliger voelen in uw buurt of zorgen dat uw buurt veiliger wordt? Doe mee aan een buurtinitiatief of doe een melding. Sluit u aan bij een initiatief in de buurt of start er zelf een.

Whatsapp buurtpreventie

Wilt u ook een veilige buurt? Sluit u dan aan bij een WhatsApp buurtpreventiegroep. In zo’n groep delen buurtgenoten belangrijke informatie over zaken zoals inbraken, vernielingen of als ze een verdacht persoon zien in de buurt.

Benieuwd of er al een actieve groep is in uw buurt? Kijk op de website WhatsApp BuurtPreventieexterne-link-icoon om dit te controleren. Is er nog geen groep? Registreer dan uw eigen groep.

Burgernet 

Wilt u politie helpen tijdens zoekacties in uw buurt? Meld u dan aan voor Burgernet! Burgernet is een app waarin u meldingen ontvangt over zaken als vermiste kinderen of personen op de vlucht. Deelnemers ontvangen u direct meldingen op hun apparaat als er een actie is gestart. Ook ontvangt u updates over hoe het met de actie gaat. Meer informatie en aanmelden kan op de website van Burgernetexterne-link-icoon.

Meld uw (deurbel)camera aan

U kunt ook iets doen aan de veiligheid in uw buurt door uw (deurbel)camera aan te melden op de website van politie. Bij een incident zoals een overval of inbraak, kan politie camerabeelden opvragen om zo een beter beeld te krijgen van de situatie en mogelijke daders te identificeren.

Het is handig voor politie om vooraf te weten welke camera's waar hangen, zodat zij snel kunnen handelen als dat nodig is. De camerabeelden worden niet live gevolgd, maar achteraf opgevraagd. U kunt uw camera aanmelden via de pagina Camera in beeld op de website van politieexterne-link-icoon.

Praktische tips tegen (online) criminaliteit

Het ministerie van Justitie en Veiligheid geeft op de website Maak het ze niet te makkelijkexterne-link-icoon praktische tips over het voorkomen van woninginbraken, overvallen of bescherming van uw smartphone of laptop tegen diefstal of heling. Ook vindt u hier informatie over (aankomende) bijeenkomsten, andere activiteiten en initiatieven.