Zicht op de Grote Kerk in Marken vanaf de Wilhelminabrug met geparkeerde auto's

Rijbewijs, verloren of gestolen

Beschrijving

U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente. Maak daarvoor eerst telefonisch een afspraak. Na ongeveer een week kunt u uw rijbewijs afhalen.

Vraag een nieuw rijbewijs aan als uw oude rijbewijs kwijt of gestolen is. Aangifte doen bij de politie is niet nodig.

U vult bij de gemeente een formulier in waarin u verklaart dat u uw rijbewijs kwijt bent. Hiermee wordt uw oude rijbewijs ongeldig en voorkomt u dat deze gebruikt wordt voor identiteitsfraude. 

U moet wel aangifte bij de politie doen als er meer gestolen is dan alleen uw rijbewijs. Of als u bijvoorbeeld letsel heeft overgehouden aan de overval. 

Het nieuwe rijbewijs is 10 jaar geldig. Behalve als u medisch gekeurd moet worden. U krijgt zo nodig een vervangend rijbewijs dat even lang geldig is als uw verloren of gestolen rijbewijs.

Als u uw rijbewijs als verloren heeft opgegeven, kunt u het niet meer gebruiken als u het terugvindt. Lever uw teruggevonden rijbewijs in bij de gemeente.

Aanvragen

U betaalt uw nieuwe rijbewijs bij de aanvraag. Verder heeft u nodig:

  • uw geldige identiteitsbewijs
  • 1 kleurenpasfoto die goed lijkt

Hoe lang gaat het duren?

Na 5 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs ophalen. Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Het is mogelijk een rijbewijs met spoed aan te vragen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen.

U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Kosten

Het in behandeling nemen van een aanvraag tot het afgeven of vernieuwen van een rijbewijs kost: €48,15.

Wanneer bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs een onderzoek moet worden uitgevoerd om uw identiteit vast te stellen betaalt u € 51,10.

Een spoedaanvraag is niet altijd mogelijk, maar vraagt u naar de mogelijkheden bij de afdeling Publiekszaken.

Contactgegevens

U vraagt het nieuwe rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat.

Is uw rijbewijs verloren of gestolen in het buitenland? En heeft u daar een vraag over? Bel of twitter dan met het 24/7 BZ Contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wet en regelgeving

Meer informatie