Hotel Lake Land op Marina Monnickendam

Opvang Oekraïense vluchtelingen

De oorlog in Oekraïne heeft de wereld opgeschud en raakt ons allemaal. Ook bij de gemeente komen veel vragen binnen over mogelijke hulpverlening. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel lokale acties er worden opgezet voor hulp aan Oekraïne. Op deze pagina leest u hoe u kunt helpen.

Woont u in de gemeente Waterland, maar heeft u nog geen BSN? Dan kunt u een mail sturen naar oekraine@waterland.nl 
Wij  nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op om een afspraak in te plannen. 

Als de afspraak gepland is, kunt u zich bij de balie op het gemeentehuis melden. Vergeet niet uw biometrisch paspoort of een certificaat van de ambassade mee te nemen. Woont u bij een gastgezin? Neem dan ook een ingevulde verklaring toestemming hoofdbewoner mee. 

Deze vindt u hier. 

Hebt u een opvangadres in onze gemeente? En niet genoeg geld om van te leven? Dan helpen wij u met een geldbedrag. Dit bedrag noemen we leefgeld. 

Wie kan leefgeld krijgen?

U kunt leefgeld krijgen als:
-    U gevlucht bent uit Oekraïne en een opvangadres in Waterland hebt. Het gaat hierbij om gemeentelijke opvang of opvang bij een gastgezin. Huurt u een eigen woning? Dan heeft u geen recht op leefgeld.
-    En u een u een BSN (Burgerservicenummer) heeft of een afspraak heeft op het gemeentehuis om een BSN te krijgen.

Wat houdt de leefgeldregeling in?

Sinds 1 februari 2023 is de leefgeldregeling gewijzigd. In plaats van leefgeld per individu wordt nu naar het gezin gekeken. Meer informatie over de leefgeldregeling vindt u hier.externe-link-icoon

Hoe vraag ik leefgeld aan?

Het leefgeld kan worden aangevraagd door onderstaand formulier in te vullen en op te sturen naar leefgeldoekraine@waterland.nl. 
Wij kunnen het leefgeld overmaken naar een Nederlandse bankrekening. Heeft u nog geen bankrekening? Dan kunt u tijdelijk gebruik maken van een prepaid bankkaart van de gemeente. 

 Aanvraagformulier leefgeld.pdf

Prepaid betaalpas gemeente Waterland

Maakt u gebruik van een prepaid betaalpas van de gemeente? De eerste maand kunt u gratis gebruik maken van deze pas. Daarna rekent de gemeente Waterland de kosten voor het gebruik van deze passen door aan de eigenaar van de pas. Het gaat om een bedrag van € 5,- per maand. Deze kosten worden in mindering gebracht op uw leefgeld. 

Geef wijzigingen zo spoedig mogelijk door

Het recht op leefgeld vervalt op het moment dat u betaald werk heeft gevonden of wanneer u 14 dagen of langer buiten de gemeente Waterland verblijft. Is een van deze situaties op u van toepassing? Dan verzoeken wij u om deze informatie door te geven via leefgeldoekraine@waterland.nl onder vermelding van uw naam, geboortedatum, woonadres en de startdatum van uw contract. 

Welk onderwijs is er?

Door verschillende schoolbesturen wordt onderwijs georganiseerd voor Oekraïense leerlingen uit de regio Waterland. Er zijn Oekraïens sprekende leerkrachten aanwezig en er wordt geprobeerd lessen te geven in het Oekraïens, daarnaast wordt er een basisaanbod (in het) Nederlands en Engels geboden. Er zijn met ingang van schooljaar 2022-2023 twee locaties:

Basisonderwijs Voortgezet onderwijs 
4-12 jaar12-17 jaar  
Jonger dan 1 oktober 2010Ouder dan 1 oktober 2010
OBS De TorenmolenSG W.J.BladergroenEOA Over Grenzen (Vita College)
Torenmolen 7
1444 GE Purmerend
Flevostraat 257
1442 PX Purmerend
Bergmolen 2 
1444 GP Purmerend 
Ma, di, do en vrij 8.45 – 14.45 uur
Woe 8.45 – 12.30 uur
Wisselende lestijden    Wisselende lestijden
Gemeentelijk vervoer Zelfstandig met OV of op de fietsZelfstandig met OV of op de fiets

Overige informatie Kuna Mondo (OBS de Torenmolen)

Om met de ouder te kunnen communiceren gebruikt Kuna Mondo een app (Social Schools). Ouders ontvangen een brief met een code om in deze app te komen. 
Op Kuna Mondo is het beleid dat kinderen geen snoep en zoetigheid eten. Alleen fruit mag meegegeven worden. Tussen 10.15-10.30u wordt er fruit gegeten en water gedronken. Elk kind krijgt z’n eigen Dopper. 

Hoe meld ik mijn kind aan voor het onderwijs in Purmerend?

Om uw kind aan te melden voor het onderwijs in Purmerend kunt u contact opnemen met oekraine@waterland.nl. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op om de inschrijving te regelen.

Hoe is het vervoer naar De Torenmolen geregeld? 

Er rijdt een bus om de kinderen te vervoeren van de opvang naar De Torenmolen en terug. Voor het vervoer is het mogelijk dat er een eigen bijdrage gevraagd wordt zoals die ook voor het reguliere leerlingenvervoer geldt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente via oekraine@waterland.nl.

Hoe is het vervoer naar EOA Over grenzen of Bladergroen geregeld? 

Jongeren (12-18 jaar) die naar het voortgezet onderwijs gaan op EOA Over grenzen of het Bladergroen ontvangen van de gemeente een bijdrage voor het openbaar vervoer of een ov-kaart met een maandabonnement. De voorwaarde is dat de school niet op fietsafstand is van het (tijdelijke) woonadres is en dat er onvoldoende inkomen uit werk is. 
Voor het vervoer is het mogelijk dat er een eigen bijdrage gevraagd wordt zoals die ook voor het reguliere leerlingenvervoer geldt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente via oekraine@waterland.nl.

Is er opvang mogelijk voor de kinderen jonger dan 4 jaar?

Oekraïense gezinnen die een kind hebben in de leeftijd 0-4 jaar kunnen terecht bij één van de opvangorganisaties die actief zijn in de gemeente Waterland (SKW, Sportify Kids, Co-Nijntje en Kinderdagpaleis). 
Is een kind tussen de 2 en 4 jaar dan komt het in aanmerking voor peuteropvang (2-4 jaar) in de ochtenden of voor kinderopvang de hele dag (0-4 jaar). Hele dagen opvang is echter alleen toegankelijk voor kinderen waarvan de ouder(s) werken en/of een inburgeringscursus volgen. 
De gemeente Waterland beschikt over een regeling voor een financiële tegemoetkoming in de kosten van de opvang. Allereerst is het belangrijk dat er gekeken wordt of er in aanmerking kan worden gekomen voor de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Als dit niet het geval is, dan kan er een beroep gedaan worden op de gemeente. Afhankelijk van een aantal criteria zal worden gekeken naar de hoogte van de gemeentelijke tegemoetkoming. Vragen hierover kunnen gesteld worden via sociaaldomein@waterland.nl.

Vluchtelingenwerk

Vluchtelingenwerk biedt een luisterend oor en geeft informatie aan vluchtelingen. In Waterland houdt Vluchtelingenwerk wekelijks een spreekuur voor Oekraïense vluchtelingen. Het spreekuur is op dinsdag van 9:30 tot 12:00 op het Lake Land (Jachthaven 1, 1141 AV Monnickendam).

Refugeehelp

Op Refugeehelpexterne-link-icoon kunnen vluchtelingen informatie kunnen vinden in hun eigen taal (Oekraïens en Russisch, maar ook in NL en Engels). Het is opgesteld in samenwerking met Oekraïners en geeft informatie over belangrijke zaken als zorgverzekering, onderwijs, geld en onderdak. 

GGD Zaanstreek-Waterland

De GGD Zaanstreek-Waterexterne-link-icoonland heeft een speciale pagina in het Oekraïens. Op deze pagina leest u wat de GGD doet en waar u terecht kunt met vragen over de gezondheidszorg voor Oekraïense vluchtelingen in onze regio.  

SMD 

De SMDexterne-link-icoon is een organisatie voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening. U kunt bij de SMD terecht voor vragen over onder andere mantelzorg en opvoed- en opgroeiondersteuning. Klik hier voor meer informatie over de SMD.

De nationale opvanglocatie bevindt zich in de Jaarbeurshal naast Utrecht Centraal station. Vanuit deze hub worden Oekraïense vluchtelingen in een lange termijn opvanglocatie geplaatst. Heeft u vragen over deze procedure, dan kunt u contact met ons opnemen via oekraine@waterland.nl

Ontheemden uit Oekraïne met een BSN vallen onder de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO). Via deze regeling krijgt u zorgverlener de kosten vergoed. Wilt u weten welke kosten er vergoed worden? Meer informatie vindt u op de website van de RMOexterne-link-icoon.

Het is belangrijk dat u zichzelf en uw familieleden inschrijft bij een huisarts voordat u een medische vraag heeft. De huisartenpraktijk voor Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Waterland is Arene. Arene is een online huisartsenpraktijk. U krijgt via de app contact met een arts en wordt indien nodig verder bemiddeld naar zorg in uw buurt. Inschrijven kan via de website van Areneexterne-link-icoon.