Inkomensvoorziening voor oudere en/of arbeidsongeschikte werkloze

De IOAW-uitkering is voor mensen die voor 1 januari 1965 geboren zijn en een laag inkomen hebben. De uitkering vult het inkomen aan. Vraag de IOAW aan via werk.nlexterne-link-icoon.

Beschrijving

De IOAW-uitkering vult uw inkomen aan als u 50 jaar of ouder was toen u werkloos werd. Hoe hoog uw IOAW-uitkering wordt, hangt af van:

  • uw inkomen
  • het inkomen van uw partner

Lees hier meer over de hoogte van uw IOAW-uitkeringexterne-link-icoon. De IOAW-uitkering wordt aan het eind van elke maand uitbetaald.

Aanvragen

Zo vraagt u een IOAW-uitkering aan:

Voorwaarden

De voorwaarden voor de IOAW-uitkering zijn:

Daarnaast geldt 1 van de volgende voorwaarden voor u:

  1. U was 50 jaar of ouder toen u werkloos werd. U heeft nog niet de AOW-leeftijdexterne-link-icoon. U kreeg langer dan 3 maanden een WW-uitkering.
  2. U was 50 jaar of ouder toen u recht op een WGA-uitkeringexterne-link-icoon kreeg. U bent herkeurd en bent voor minder dan 35% arbeidsongeschikt. Hierdoor is de WGA-uitkering gestopt.
  3. U bent gedeeltelijk arbeidsongeschikt (minder dan 80%). En u had op 28 december 2005, voor de komst van de WIA, een IOAW-uitkering.

Hoe lang gaat het duren?

Het kan een aantal weken duren voor de eerste uitbetaling. Komt u hierdoor in geldnood? Dan kunt u een voorschot vragen. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

Bezwaar

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

Wet en regelgeving

Formulieren

Meer informatie