Herinneringsplein WO II in Marken / herdenken

Herdenkingen in Waterland

Regionale Veteranendag 

In de gemeente Waterland wordt jaarlijks in juni de Veteranendag gevierd. Samen met de gemeenten Edam-Volendam en Landsmeer worden de veteranen die zijn ingeschreven bij het Veteranen Instituut uitgenodigd voor een gezamenlijke bijeenkomst. Bent u niet ingeschreven bij het Veteranen Instituut, maar wilt u wel een uitnodiging ontvangen of wilt u meer informatie over de Veteranendag, neem dan contact op met de Kabinetsmedewerker via telefoonnummer: (0299) 65 86 94 of stuur een e-mail naar kabinet@waterland.nl.  

4 mei Herdenkingen in Waterland 

In de gemeente Waterland worden in de kernen op 4 mei herdenkingen georganiseerd door de verschillende herdenkingscomités: 

Monnickendam: herdenkingsmonument en propellermonument aan de Zarken 
Marken: Herinneringsplein WO2II bij Dorpshuis Het Trefpunt  
Ilpendam: monument in Van Oorschot Plantsoen 
Broek in Waterland: monument bij de kerk 
De Purmer: monument bij de Purmerkerk 
Overleek: kruis voor de omgekomen vlieger Overleek 12 
Watergang: begraafplaats Watergang 

Bij elke herdenking is een bestuurlijke vertegenwoordiger van de gemeente aanwezig.  

Wilt u meer informatie of wilt u in contact komen met één van de comités, neem dan contact op met de Kabinetsmedewerker via telefoonnummer: (0299) 65 86 94 of stuur een e-mail naar kabinet@waterland.nl.  

Remembrance Day 

Jaarlijks wordt in het Verenigd Koninkrijk en andere de landen van het Gemenebest de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten herdacht. De herdenkingsdag is de zondag dichtbij de 11e dag van de 11e maand toen de kanonnen stilvielen in 1918 en deze oorlog eindigde. Deze zondag heet Remembrance Sunday. 
Deze dag is te vergelijken met onze Dodenherdenking op 4 mei en Veteranendag.  

Ook in Monnickendam staan we stil bij Remembrance Day. Het Propellermonument aan De Zarken herinnert ons aan de bemanning van 3 RAF vliegtuigen die in 1941 en 1942 tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort in de buurt van Monnickendam. Bij de herdenking is een bestuurlijke vertegenwoordiging van de gemeente aanwezig. 

De organisatie van Remembrance Sunday ligt in handen van het Herdenkingscomité Monnickendam.  

Wilt u meer informatie of wilt u in contact komen met het herdenkingscomité, neem dan contact op met de Kabinetsmedewerker via telefoonnummer: (0299) 65 86 94 of stuur een e-mail naar kabinet@waterland.nl.