Berm katwoude weiland

Gemeente Waterland scherpt voorwaarden Duurzaamheidsfonds aan voor grotere impact

05 april 2024
Gemeentenieuws

Gemeente Waterland heeft de voorwaarden voor het Duurzaamheidsfonds verscherpt. De aanpassing dient twee doelen: met het Duurzaamheidsfonds inwoners bereiken die zonder de subsidie niet kunnen verduurzamen en een grotere bijdrage leveren aan de energietransitie. 

Nieuwe voorwaarden
Afgelopen jaren was er veel vraag naar de subsidies uit het Duurzaamheidsfonds, waardoor het budget heel snel op raakte. Inwoners die nog geen maatregelen hadden genomen, maar dit met de subsidie wilden doen, konden hierdoor geen aanspraak meer maken op de subsidie. Door de nieuwe voorwaarden komen niet meer alle huishoudens in aanmerking. De volgende drie eisen worden nu aan de subsidie voor de grote maatregelen gesteld:

  1. Het is alleen bedoeld voor huishoudens met een huis met energielabel D, E, F of G 
  2. De woning is vóór 1992 gebouwd 
  3. De woning heeft een maximale WOZ-waarde van 435.000 euro 

(*deze voorwaarden zijn niet vereist voor de inductiekookplaat of het monumentenglas)

Wethouder Duurzaamheid Astrid van de Weijenberg: “Met deze aanpassingen kunnen we inwoners bereiken waarvan de kans groot is dat zij een woning hebben die minder goed geïsoleerd is en die de gemeentelijke subsidie nodig hebben om stappen te zetten naar een aardgasvrije en energieneutrale woning. Hierdoor zorgen we er voor dat het budget effectief besteed wordt.

Directe uitbetaling van het Duurzaamheidsfonds

Eerder werd de subsidie pas ontvangen na het treffen van de maatregel. Omdat we juist inwoners willen bereiken voor wie dit wellicht een probleem vormt, werkt het nieuwe Duurzaamheidsfonds met een directe uitbetaling aan het uitvoerende bedrijf of via een reservering. Hierdoor hoeven inwoners dit bedrag niet (volledig) uit eigen middelen voor te financieren. 

Overige aanpassingen
Het Duurzaamheidsfonds is beschikbaar voor grote maatregelen: bodem-, vloer- en dakisolatie en HR++ glas. Deze maatregelen hebben een grote impact op het energieverbruik en CO2-uitstoot van een woning: fijn voor het wooncomfort én een lagere energierekening. Ook een inductiekookplaat of monumentenglas behoren tot de mogelijkheden. 

Het maximale subsidiebedrag per huishouden wordt verlaagd van €2.000 naar €1.500. In 2024 wordt €200.000 beschikbaar gesteld en in 2025 €100.000.

Het Duurzaamheidsfonds wordt naar verwachting per 15 mei opengesteld. De voorwaarden en informatie staan tegen die tijd op: www.waterland.nl/duurzaamheidsfonds-waterland.externe-link-icoon