Duurzaamheid

De overgang naar een duurzame samenleving is een van de grootste opgaven van deze tijd. Maar ook een van de belangrijkste. We willen klimaatverandering tegengaan en de aarde leefbaar houden voor onszelf en toekomstige generaties. En of we dit nu doen vanuit idealisme of om de energierekening omlaag te brengen, alle beetjes helpen!

Op deze pagina vindt u daarom tips en mogelijkheden om zelf duurzamer te leven, uw huis of bedrijf te verduurzamen, hoe de gemeente u hierbij kan helpen én wat de gemeente zelf doet om duurzamer te zijn. 

Duurzaamheidsfonds Waterland

De gemeente Waterland geeft subsidie voor het treffen van duurzaamheidsmaatregelen aan woningen door een eigenaar-bewoner of huurders.

Overige subsidieregelingen

Subsidies

Sommige duurzaamheidsmaatregelen vragen een kleine of grotere investering. Om u daarbij een steuntje in de rug te geven zijn er vanuit de overheid diverse subsidieregelingen.

Ik heb een vraag

Heeft u een algemene vraag over duurzaamheid of over de regelingen van de gemeente? Of wilt u persoonlijk advies over het verduurzamen van uw huis? Wij helpen u graag!

Duurzaam verbouwen

Hoe (ver) bouw je je woning met het oog op een duurzame toekomst?

Duurzaamheidslening

Hoe (ver)bouw je je woning met het oog op een duurzame toekomst?

Energiecoach

De gemeente Waterland heeft een energiecoach. Onze energiecoach Jan Tessel kan u adviseren over kleine energiebesparende maatregelen, een energiebewuste leefstijl en hij bekijkt met een zeer goede warmtescan-camera waar de grootste winst te behalen is met verbeterde isolatie maatregelen in uw woning. 

Duurzaam huis

Energie besparen kan vaak al door het toepassen van kleine veranderingen. Dit hoeft vaak (bijna) geen geld te kosten en kan al snel een leuke verlaging van de energienota opleveren! Daarnaast vormen ook zonnepanelen een interessant investering en zorgen voor een flinke CO2 vermindering.

Duurzaam vervoer

Er zijn verschillende manieren om gebruik te maken van duurzaam vervoer. Bijvoorbeeld door het gebruiken van een elektrische auto of deelauto of zelfs een elektrische deelauto.

Ik wil weten wat de gemeente zelf doet

Gemeente Waterland heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid. Om de aarde ook in de toekomst leefbaar te houden kun je juist op lokaal niveau een heleboel doen.