Gemeenteplein Monnickendam

Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Vraag een paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente waarin u woont. Bij de afspraak moet u zelf aanwezig zijn en neemt u al uw reisdocumenten (ook als ze verlopen zijn) en een pasfoto mee. Na 5 werkdagen kunt u het reisdocument persoonlijk ophalen.

Let op: Kinderen moeten ook persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en ophalen van hun reisdocument

Let op

Krijgt u een nieuw paspoort? Uw burgerservicenummer staat op de achterkant. In leesbare cijfers en in de QR-code.

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Tot en met 30 september 2021 kan dat met uw identiteitskaart. Vanaf 1 oktober 2021 heeft u een paspoort nodig. Kijk op de website van Rijksoverheid voor meer informatie.externe-link-icoon

Beschrijving

U vraagt een paspoort of een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. Daarvoor maakt u van tevoren een afspraak. Na ongeveer een week kunt u uw paspoort of identiteitskaart afhalen.

Download het toestemmingsformulier als u een paspoort voor uw (minderjarige) kind aanvraagt en als u een identiteitskaart voor kinderen onder de 14 jaar aanvraagt. 

U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Dat moet u doen als u naar het buitenland wilt reizen of als u naar de dokter of het ziekenhuis gaat. Iedereen vanaf 14 jaar oud moet ook een paspoort of identiteitsbewijs kunnen laten zien als de politie daarom vraagt.

Reizen

Met een paspoort of identiteitskaart kunt u naar andere landen reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nlexterne-link-icoon.

Vanaf welke leeftijd?

Iedereen vanaf 14 jaar moet een paspoort of identiteitsbewijs bij zich hebben. Als kinderen onder de 14 naar het buitenland reizen, hebben ze ook een paspoort of identiteitskaart nodig.

Als u naar het ziekenhuis of de dokter gaat, moet u ook een eigen paspoort of identiteitsbewijs hebben. Dat geldt ook voor kinderen. De leeftijd van het kind maakt niet uit.

Reist u alleen met uw kind naar het buitenland? Bijvoorbeeld omdat u alleen het ouderlijk gezag heeft, of omdat de andere ouder niet meereist? Dan heeft u daarvoor een extra document nodigexterne-link-icoon.

Inloggen

Met uw nieuwe identiteitskaart kunt u inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.

Geldigheid

Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

Aanvragen

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan:

  • Kom naar de gemeente.
  • Neem al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn.
  • Neem 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de richtlijnenexterne-link-icoon.
  • Laat uw vingerafdruk registreren.
  • Betaal uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Kinderen 12-18 jaar

Vanaf 12 jaar mogen kinderen zonder toestemming van een ouder een identiteitskaart aanvragen. Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig. Hiervoor zijn er 2 mogelijkheden:

  • Een ouder of voogd gaat mee naar de gemeente voor de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
  • Komt een kind zonder ouder of voogd naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden vooraf toestemming geven. Neem dan de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Kwijt of gestolen?

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist of gestolen? U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Meld de vermissing zo snel mogelijk bij de gemeente en vraag een nieuw reisdocument aan.

Let op: kinderen moeten bij de aanvraag en het afhalen van hun eigen reisdocument aanwezig zijn.

Een formulier voor toestemming kunt u downloaden, zie onder aan deze tekst. U kunt het formulier voor toestemming ook aanvragen of afhalen bij de afdeling Publiekszaken.

Bezorgen reisdocument

Gemeente Waterland biedt de mogelijkheid uw reisdocument na aanvraag (thuis) te laten bezorgen. Op een moment dat het u schikt. Voordeel is dat u dan niet een tweede keer naar het gemeentehuis hoeft om uw paspoort en/of identiteitskaart op te halen.

 Er gelden enkele voorwaarden:

  • u dient bij aanvraag aan te geven dat u het reisdocument wilt laten bezorgen
  • u dient het reisdocument persoonlijk in ontvangst te nemen
  • let op: het reisdocument is pas de eerstvolgende werkdag ná bezorging geldig!

Hoe werkt het? Bij de aanvraag van uw nieuwe document geeft u aan dat u het document wenst te laten bezorgen. Als uw paspoort of ID-kaart gereed is, krijgt u een seintje van de bezorgdienst (Dynasure) en vervolgens kunt u zelf de afspraak inplannen.

De kosten voor het bezorgen van een eerste document bedragen € 18,00; voor ieder volgend document, te bezorgen op hetzelfde moment én op hetzelfde adres, geldt een gereduceerd tarief (3,- per document toeslag).

Voorwaarden

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en een Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

Heeft u de nationaliteit van een ander land? Neem dan contact op met de ambassade of het consulaat van uw land.

Hoe lang gaat het duren?

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart ophalen bij de gemeente.

Duurt dat te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 15.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag.

Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Heeft u het reisdocument nog sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over het noodpaspoort vindt u op Marechaussee.nlexterne-link-icoon.

Kosten

Het in behandeling nemen van een nationaal paspoort, een zakenpaspoort of een faciliteitenpaspoort voor personen tot en met 17 jaar: € 63,40.

Het in behandeling nemen van een nationaal paspoort of een zakenpaspoort, voor personen vanaf 18 jaar: € 83,85.

Het in behandeling nemen van een reisdocument voor vluchtelingen of vreemdelingen : € 63,40.

Het in behandeling nemen van een Nederlandse identiteitskaart, voor personen vanaf 18 jaar:

€ 75,80.

Het in behandeling nemen van een Nederlandse identiteitskaart, voor personen tot 18 jaar: € 40,90

Het in behandeling nemen van een spoedlevering kost € 57,09

U kunt uw reisdocument ook thuis laten bezorgen de kosten daarvan zijn € 18,00. Vraag naar de mogelijkheden voor thuis bezorgen bij de aanvraag van uw reisdocument.

Wet en regelgeving

Formulieren

Meer informatie