Mobiel recyclepunt voor klein chemisch afval en elektrische apparaten

Nieuw in gemeente Waterland: mobiel recyclepunt voor klein chemisch afval en elektrische apparaten

10 april 2024
Gemeentenieuws

Op woensdag 24 april staat het mobiele recyclepunt voor het eerst in Waterland, bij de Albert Heijn op Marken. Het betreft een pilot waarbij inwoners hun klein chemisch afval en huishoudelijke apparaten kunnen inleveren bij dit mobiele recyclepunt. 

Dienstverlening afvalinzameling verbeteren                                                                                                     

Het college heeft al langere tijd een wens voor het uitbreiden van de dienstverlening op het gebied van afval. Ook in de gemeenteraad is hier, met name door de PvdA, voor gepleit. Om het voor inwoners makkelijker te maken om afval te scheiden. Dit is handig voor inwoners én hoe beter afval gescheiden wordt, hoe meer er hergebruikt kan worden. Het klein chemisch afval en de huishoudelijke apparaten mogen niet in de containers en kunnen niet aangeboden worden tijdens de maandelijke gratis grofvuilophaalronde. Deze moesten naar de milieustraat in Purmerend worden gebracht. Maar vanaf 24 april is het dus mogelijk om deze dichterbij huis in te leveren.

Wat mag er ingeleverd worden

Het mobiele recyclepunt is bedoeld voor klein chemisch afval en huishoudelijke apparaten. Denk aan accu’s, (spaar)lampen, verfblikken, gastanks, een elektrische tandenborstel of een broodrooster.Daarnaast kan er ook bijv. piepschuim of hard plastic worden aangeboden. Het is specifiek bedoeld voor klein afval, daarom is de maximale hoeveelheid beperkt tot het  formaat van een boodschappentas. In de bijgevoegde flyer staat precies wat wel en niet ingeleverd kan worden. 

Wethouder Afval Harm Scheepstra: “Ik ben enthousiast dat we met deze pilot van het mobiele recyclepunt gaan starten! Het is fijn om deze extra service aan de inwoners te kunnen aanbieden. Hopelijk ervaren de inwoners dat het scheiden van afval gemakkelijker gemaakt wordt én merken we dit ook in hoe het afval verwerkt kan worden.”

Waar staat de recyclewagen? 

De recyclewagen zal afwisselend in verschillende kernen van Waterland staan. De recyclewagen komt op toegankelijke plekken te staan, waar veel inwoners komen om boodschappen te doen. Zodat het weinig extra moeite kost om hier het klein chemisch afval of een elektrische apparaat in te leveren. Voorlopig komt het mobiel recyclepunt op de volgende tijdstippen op de onderstaande plekken te staan: 

  • Monnickendam: 1e zaterdag van de maand: Monnickendam op het Bolwerk (8.30-13.00 uur)
  • Broek in Waterland: 2e woensdag van de maand op weekmarkt (08.30-13.00 uur)
  • Ilpendam: 3e woensdag van de maand op het dorpsplein (8.30-10.30 uur)
  • Monnickendam: 3e woensdag van de maand bij ’t Spil (11.30-13.30 uur)
  • Marken: 4e woensdag van de maand bij de supermarkt (8.30-13.00 uur)

De pilot loopt tot 30 november en start op bovengenoemde tijden en locaties. Tijdens de periode van deze pilot kan het zijn dat locaties of tijdstippen worden veranderd op basis van de opkomst.