Het plein voor het Gemeentehuis van Waterland in Monnickendam

Monument Key to the heart onthuld door burgemeester Marian van der Weele

27 februari 2024
Algemeen nieuws

Afgelopen zaterdag heeft burgemeester Marian van der Weele samen met kinderburgemeester Bo Weeting en Angelina, een meisje uit Oekraïne, het monument ‘Key to the heart’ onthuld. Dit monument is een initiatief van Oekraïense vluchtelingen om de inwoners van Waterland te bedanken voor de gastvrijheid in een moeilijke tijd. De onthulling afgelopen zaterdag vond plaats, precies twee jaar na de Russische invasie in Oekraïne.

Serhii Nazarenko is de initiatiefnemer van het monument. Hij heeft geld ingezameld bij Oekraïners om dit monument te realiseren. De sleutel staat symbool voor de huissleutel die de Oekraïners hebben meegebracht van thuis. Op de grote sleutel bevinden zich heel veel kleine sleutels met de namen van Oekraïners die nu in Monnickendam wonen. Een kleine honderd bezoekers waren afgelopen zaterdag aanwezig bij de onthulling. Het monument heeft een plekje gekregen aan de Pierebaan, voor het gemeentehuis.

Burgemeester Marian van der Weele hield een speech nadat zij het monument in ontvangst had genomen. Een stukje uit haar speech: “Vandaag zijn we hier samen om een bijzonder moment te vieren. Het monument dat we onthullen is meer dan alleen een fysiek symbool; het is een uitdrukking van dankbaarheid en waardering voor de gastvrijheid die we hebben geboden. Het herinnert ons eraan dat in tijden van crisis, de kracht van menselijkheid en solidariteit ons sterker maakt.”

Onthulling monument Key to the heart