moestuin insectentuin basisscholen bo kinderburgemeester

Kinderburgemeester Bo brengt wens in vervulling

23 mei 2024
Algemeen nieuws

In Ilpendam is vandaag bij basisscholen H.M. van Randwijk en St. Sebastianus de eerste moes- en insectentuin aangeplant. Leerlingen van de scholen legden samen met de burgemeester en de kinderburgemeester van gemeente Waterland de tuin aan. Dit is een initiatief van kinderburgemeester Bo Weeting. Samen met de gemeente heeft hij het initiatief genomen om  een stukje grond van de gemeente vlakbij zes basisischolen te mogen omtoveren tot een moes- en insectentuin.

In de komende periode worden ook de tuinen bij de andere vijf basisscholen aangelegd. De gemeente levert het stuk grond, de bakken en planten voor de moestuin en daarnaast inheemse planten en zaadjes voor de insectentuin. Leerlingen van de school gaan dit planten en zaaien én zorgen voortaan voor het onderhoud van deze tuinen.

Alle lof hiervoor gaat naar de buitendienst! Zij hebben veel werk gehad aan het project tot nu toe. En zijn intussen ook al bezig met de voorbereidingen voor de volgende scholen. 

Bo Weeting: “Ik ben trots dat ik dit kan doen voor de kinderen in gemeente Waterland. Ik vind het belangrijk dat alle kinderen toegang hebben tot een tuin en zo kunnen meewerken aan meer biodiversiteit vlakbij hun school. Dat was mijn belangrijkste doel toen ik mij aanmeldde voor kinderburgemeester. Samen met de gemeente heb ik daar nu voor kunnen zorgen.”

Bo doet ook nog een oproep: “Zit jij in groep zeven en zou jij het ook leuk vinden om kinderburgemeester te worden? Geef dit dan aan bij jouw juf of meester! In het najaar wordt er weer een nieuwe kinderburgemeester gekozen.” 

Burgemeester Marian van der Weele: “Ik ben blij dat we een kinderburgemeester hebben in onze gemeente. Zo weten we beter wat de jonge generatie bezighoudt e en kunnen we samen met hen werken aan een mooi Waterland. Bovendien brengen we onze democratische waarden over op de generatie die in de toekomst onze besluiten gaan nemen.  Ik ben trots op Bo dat hij zijn wens voor een meer biodivers Waterland heeft kunnen waarmaken! In september gaan we op zoek naar een opvolger voor Bo. Ik ben benieuwd naar de kandidaten en de goede plannen die de nieuwe kinderburgemeester tijdens haar of zijn “ambtstermijn” wil uitvoeren.” 

Moestuin Ilpendam