Burgemeester speldt een Koninklijke Onderscheiding op

Column burgemeester Marian van der Weele

30 april 2024
Gemeentenieuws

Het goede doen

In de aanloop naar de 4 mei herdenking is wat bovenstaande in mij opkomt. Op 4 mei herdenken we allen die in oorlogssituaties om het leven zijn gekomen. Ook staan we stil bij diegenen die het onrecht probeerden te bestrijden. De heldendaden maar ook de kleine daden van verzet en mededogen hebben onze aandacht. We putten hoop uit het feit dat in de zwartste dagen er mensen zijn die opstaan en het goede doen. En, eigenlijk proberen we dat toch allen iedere dag voor onszelf of voor de ander, we staan er gewoon niet zo bij stil. En dat is iets wat we meer zouden kunnen doen, stilstaan bij onze goede inzet en minder kijken naar wat er fout gaat. Ieder jaar is het zo mooi dat we Waterlanders in het zonnetje kunnen zetten met het opspelden van een Koninklijke onderscheiding. Zes vrouwen en mannen die veel voor de samenleving hebben gedaan en die daar pas op de dag van de uitreiking echt bij stilstaan.

Ik las een artikel van filosoof Cees Zweistra. Hij schreef: “het kwade met het goede vergelden is een krachtig beeld. In plaats van het steeds weer terugkerend oordeel, stelt iedere daad van goedheid een nieuw begin. Goedheid maakt dat we met elkaar een nieuwe richting kunnen inslaan. Oordelen daarentegen eindigt het kwade niet maar roept altijd een tegenreactie op.” Oordelen, zo stelt hij, is de tijd nemen om naar de mening van de ander te luisteren, los te komen van onze eigen stemming, vooroordeel of hartstocht en boven het moment uit te stijgen. Misschien is dat iets wat we allen zouden moeten proberen te doen, dan kunnen we onbehagen beter beheersen.

In het prachtige landschap van Overleek is dat waar ik aan ga denken als ik daar op 4 mei ben.

Ik wens u een mooie mei-maand!

Hartelijke groet,

Marian van der Weele

burgemeester

Burgemeester Marian van der Weele speldt de Koninklijke Onderscheiding op bij Mevrouw H.F.J. (Hette) Teerhuis-de Wit uit Marken