Touwtrekvereniging Wereldkampioen

Column burgemeester Marian van der Weele

04 april 2024
Algemeen nieuws

Beste Waterlanders,

Hoop dat u gezellige en goede paasdagen hebt gehad!

De aanloop naar de paasdagen was voor de katholieke gemeenschap in Monnickendam roerig met de sluiting van de kerk door verval van de fundering. Gelukkig konden de paasvieringen plaatsvinden in de Doopsgezinde Vermaning van de protestantse gemeente. Ook de kerkbesturen staan voor elkaar klaar in tijden van nood.

In de afgelopen weken zijn de evaluaties afgerond met de Eilandraad Marken en de ondernemers in de buitendijkse gebieden over de gevolgen tijdens het hoge water van het Markermeer, begin van dit jaar. De evaluaties zijn ook naar Rijkswaterstaat gestuurd, zodat deze meegenomen kunnen worden in het onderzoek wat Rijkswaterstaat zelf laat doen door bureau Berenschot. Dit onderzoek komt na de zomer beschikbaar. Één ding is zeker, het hoge water heeft ons veel inzet (tijd en geld) en frustratie gekost maar ook duidelijk gemaakt dat een aanscherping van de crisisplannen gemaakt moet worden.

Binnen de gemeentelijke organisatie wordt er druk gewerkt aan de voorbereiding van de begroting van 2025. Dat is geen gemakkelijke opgave omdat het onzeker is op hoeveel geld we mogen rekenen van het Rijk. De VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) zet in op het terugdraaien van een bezuiniging vanaf 2026 van 3 miljard voor alle gemeenten bij zowel de formerende partijen als het demissionaire kabinet. Samen met andere gemeentelijke bestuurders uit het hele land denk ik mee over de inzet van die onderhandelingen. Als die 3 miljard niet uitgekeerd wordt, zal dat leiden tot grote bezuinigingen wat op grote weerstand van gemeenten en haar inwoners zal uitkomen. Er staat dus veel op het spel en begroten is zo erg moeilijk geworden.

Ik besluit met iets leuks. De ontvangst van de wereldkampioenen touwtrekken! Heel mooi om hun ervaringen over de winnende “trek” te mogen horen en hoe ze de spanning in het touw aanvoelen en hun strategie daarop baseren. Fijnbesnaard die touwtrekkers!

Ik wens u een prachtige voorjaarsmaand!

Hartelijke groet, 

Marian van der Weele
burgemeester

Touwtrekvereniging Wereldkampioen