Column burgemeester Marian van der Weele
Beste Waterlanders,
Wat was het een mooie middag op 10 februari, het Winterfestival. Veel inwoners van alle leeftijden waren te vinden op het gemeenteplein, bij de foodtrucks, de brandweerauto of politie demo van een drugslab. Binnen was het genieten van de hapjes die de nieuwe Nederlanders hadden gemaakt. De klapper van de middag was de uitreiking van de erepenning aan een zeer verraste Simon Verbeek. Wat is het toch een mooie taak om iemand die zich met hart en ziel inzet voor de gemeenschap, zo te kunnen eren.
Jaarlijks wordt door het NGB (Nederlands Genootschap Burgemeesters) een conferentie georganiseerd waar we in 2 dagen met steeds 40 burgemeesters geïnspireerd worden met allerlei sprekers op diverse onderwerpen. In februari was ik daar ook bij en werd vooral getroffen door het verhaal van Marcia Luyten. Ze vertelde, op basis van het geleerde van de opbouw van de gemeenschap in de mijnstreek van Limburg, dat mensen een verhaal nodig hebben, een identiteit in een samenleving die bindt. In de oude mijnstreek was dat de mijnbouw, waar een samenleving omheen werd gebouwd. Toen de mijnbouw ten einde liep had dat grote gevolgen. Met de structuur, het verhaal, verdween ook de sociale samenhang.
Dat deed me denken dat we in Waterland onze verhalen koesteren en de identiteit van onze kernen moeten blijven ondersteunen en de dorpse/stadse initiatieven blijven stimuleren. Daarom al heel goed dat er hard gewerkt wordt om het sociaal-cultureel werk verder uit te breiden naar de verschillende kernen/dorpshuizen. Met de inbreng van al die vrijwilligers die in onze kernen met de inwoners “een verhaal” een identiteit, blijven bieden om het gevoel van “verweesdheid” in de samenleving te laten slinken. Vooral voor burgemeesters een schone taak om de hoeders te zijn van een gemeenschappelijke leefwereld, zo werd gezegd. En zo voel ik dat ook.
Ontroerend was de onthulling van “key to the heart”, het monument wat de Oekraïners de Waterlanders gaven als dank voor de gastvrijheid. Een mooi gebaar voor de inzet van velen om hun een veilig onderdak te bieden.
Aangrijpend en interessant was de bijeenkomst georganiseerd door de Veiligheidsregio, met als thema: Crisis bij extreme hitte. Wat staat ons te wachten als het in de zomer dagen achtereen boven de 40 graden is en het s’ nachts onvoldoende afkoelt.. Ook daar moeten we ons op voorbereiden. Wat u kunt doen als u een tuin heeft, is stenen uit de tuin halen en groen, en indien mogelijk, bomen erin zetten. Extra blij ben ik met het “vergroende” gemeenteplein.
Volgende column weer meer belevenissen van uw burgemeester!
Hartelijke groet,
Marian van der Weele
Burgemeester