Parkeerbeleid

College legt twee aangepaste varianten parkeerbeleid voor aan gemeenteraad

28 maart 2024
Algemeen nieuws

Het college van Waterland legt de gemeenteraad een keuze voor uit twee varianten parkeerbeleid voor de binnenstad van Monnickendam: betaald parkeren met het eerste half uur gratis, of een parkeerschijfzone. Bij beide voorstellen zijn er voor inwoners en ondernemers vergunningen.

Nieuw voorstel na consultatieronde
Vorig jaar november zijn inwoners en ondernemers geconsulteerd over de eerste versie van een parkeerbeleid dat toen voorlag. Op deze avonden hebben veel inwoners en ondernemers hun mening gegeven en vragen gesteld over o.a. de tarieven, bereikbaarheid, aantal parkeerplaatsen, alternatieve parkeerplaatsen en blauwe zone. 

De opgehaalde input is gebruikt bij het opstellen van twee nieuwe voorstellen voor parkeerbeleid in de binnenstad van Monnickendam. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid.  Het is aan de gemeenteraad om een keuze te maken uit deze twee voorstellen: 

Variant 1: Betaald parkeren, eerste half uur gratis
Bij deze variant van betaald parkeren is het eerste half uur gratis. Daarna betaalt een bezoeker 1,50 per uur. De betaald parkeren zone betreft de gehele binnenstad van Monnickendam, behalve het Bolwerk. 

Variant 2: Parkeerschijfzone (blauwe zone)
Bezoekers kunnen gedurende 2 uur gratis parkeren. Indien bezoekers langer dan 2 uur willen parkeren, dienen zij hun auto buiten de parkeerschijfzone te parkeren. De zone betreft de gehele binnenstad van Monnickendam, behalve het Bolwerk. 

Parkeervergunning voor inwoners en werknemers
Ook het systeem van vergunning parkeren is aangepast vergeleken met het vorige voorstel. Inwoners van de binnenstad kunnen aanspraak maken op twee vergunningen. Als er op eigen terrein geparkeerd kan worden, wordt deze parkeerplaats van het aantal vergunningen afgehaald. 
De kosten bij betaald parkeren zijn €40 (eerste vergunning) en/of €80 (tweede vergunning) per jaar. De kosten bij de parkeerschijfzone zijn €92 (eerste vergunning) en/of €184 euro (tweede vergunning) per jaar. De aanspraak op een tweede vergunning verloopt na acht jaar. Nieuwe inwoners kunnen vanaf de invoering van dit nieuwe parkeerbeleid één vergunning aanvragen. Voor bedrijven is het aantal beschikbare vergunningen aangepast naar 1 vergunning per 2 medewerkers, in plaats van 1 vergunning per 5 medewerkers. 

De eerste mogelijkheid voor de gemeenteraad om dit voorstel te behandelen is op donderdag 25 april en 16 mei. 

Hier leest u het collegevoorstelexterne-link-icoon en de nota van beantwoordingexterne-link-icoon, waarin het college de gestelde vragen van een reactie voorziet.