Zicht op het Paard van Marken vanaf het ijs op de Gouwzee

Bericht Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

06 januari 2024
Algemeen nieuws

We bevinden ons nog steeds in alarmfase 1 voor het IJsselmeer en Markermeer. De waterstanden blijven onverminderd hoog en we continueren de dagelijkse dijkinspecties in het kader van de waterveiligheid.

Piek in waterpeil Markermeer

Morgenochtend tussen 6:00 uur en 12:00 uur wordt er een piek verwacht in het waterpeil op het Markermeer. We verwachten de piek van 45 cm boven NAP bij Durgerdam. Dit wordt veroorzaakt door de wind die het water opstuwt. De verwachting is dat er morgen een gemiddeld peil op het Markermeer is van 32 cm boven NAP. Door de golfhoogte is het mogelijk dat het peil lokaal hoger uitvalt. Dit kan voor wateroverlast zorgen in de buitendijkse gebieden. Wij hebben intensief contact met de gemeenten over de buitendijkse gebieden. Het dringende advies blijft om de voorlanden niet te betreden vanwege de persoonlijke veiligheid.

Spuien IJsselmeer

Het spuien van het IJsselmeerwater op de Waddenzee zorgt er nu voor dat het IJsselmeer aan het zakken is. Dat is goed nieuws. Er komt echter nog een verhoogde afvoer uit de IJssel naar het IJsselmeer toe. Wat daar het effect van wordt is nog onduidelijk. Hoe spuien werkt voor het Markermeer, IJsselmeer en Waddenzee staat uitgelegd in de update hieronder. 

IJspret en hoogwater gevaarlijke combinatie

Vanaf zondag 7 januari krijgt we te maken met temperaturen onder het vriespunt, geeft het KNMI aan. IJspret is een gevaarlijke combinatie met de huidige hoogwatermaatregelen. Vooral aan het begin van volgende week daalt de temperatuur tot onder 0. Onze gemalen draaien volop om al het overtollige water weg te pompen. Dat heeft onze prioriteit, om wateroverlast te voorkomen. Mocht er ijsgroei zijn, is schaatsen op wateren waar wordt bemalen dan ook gevaarlijk. Het water onder het ijs heeft namelijk een sterke stroming. Door dalende waterstanden kan er bovendien lucht tussen de ijslaag en het water komen, wat ook tot gevaarlijke situaties kan leiden.