Afdelingsmanager Bedrijfsvoering

Over de vacature

Openingsdatum
03-05-2024
Sluitingsdatum
24-05-2024
Contract
vast
Uren per week
36
Salaris
6777
Salarisschaal
12
Opleidingsniveau
HBO

De gemeente Waterland zoekt een
Afdelingsmanager Bedrijfsvoering

(36 uur per week)

De uitdaging

Als afdelingsmanager heb je de uitdaging om met het MT de organisatie naar een hoger niveau te tillen!

Je bent eindverantwoordelijk voor de afdeling Bedrijfsvoering en bepaalt de prioriteiten. Je zorgt voor een adequate doorvertaling van de opdrachten van het MT en college binnen jouw afdeling. Je bent verantwoordelijk voor en het aanspreekpunt wat betreft de kwaliteit van de werkzaamheden van de teams in z’n geheel en van de individuele resultaten van de medewerkers binnen de teams.

Je creëert samen met de medewerkers een lerende én veilige werkomgeving. Je stimuleert en coacht de ontwikkeling van de teams als het gaat om eigenaarschap en de individuele ontwikkeling van medewerkers. De teams vervullen de rol van eigenaar van processen. Zij zijn resultaatverantwoordelijk en werken ‘vanuit de bedoeling’. Het is aan jou als afdelingsmanager om de teams daarin te faciliteren, te ondersteunen en te coachen. De personele verantwoordelijkheid voor de medewerkers staat dan ook centraal in deze functie. 

De afdelingsmanager is een belangrijke spil in de realisatie van de organisatiedoelstellingen en de verdere ontwikkeling van de organisatie. Je stuurt op een integrale aanpak bij het realiseren van strategische doelen en opgaven. Ook zorg je voor de belangenbehartiging in de regio door netwerken en samen werken met externe partijen.

Inhoudelijke oriëntatie

Naast een algehele strategische visie beschik je ook over een inhoudelijke oriëntatie zodat je een klankbordfunctie voor de medewerkers kan vervullen.

Als afdelingsmanager Bedrijfsvoering sta je voor de uitdaging om o.a. het informatiebeheer, de basisregistraties (BAG en BGT) en de P&C-cyclus naar een hoger plan te trekken. De gemeente streeft ernaar in toenemende mate data gestuurd te werken met als doel onze inwoner en ondernemers nog beter van dienst te kunnen zijn. Ook is het streven de beheersprocessen efficiënt en waar mogelijk volledig digitaal georganiseerd te hebben. De systemen, applicaties (tools) en processen moeten worden verbeterd. Ook de ontwikkeling van de afdeling en de individuele leden staan hierbij centraal.

De organisatie en de afdeling

Het enige constante is verandering! 

De gemeente Waterland telt ruim 17.000 inwoners en bestaat uit de kernen Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Marken, Monnickendam, Overleek, Purmer, Uitdam, Watergang en Zuiderwoude. Waterland wordt gekenmerkt door een combinatie van authentieke kernen met hoogwaardige cultuurhistorische achtergrond, afgewisseld met een groen en open landschap met een bijzonder veenweidegebied. De naam Waterland verwijst naar de vele waterrijke gebieden, en de ligging aan de Gouwzee en het Markermeer. De ligging van Waterland nabij Amsterdam is economisch, recreatief en toeristisch aantrekkelijk. De combinatie van die factoren wordt ook wel gezien als ‘het Waterlandse goud’. 

Als afdelingsmanager Bedrijfsvoering vorm je samen met vier andere afdelingsmanagers en de gemeentesecretaris/algemeen directeur het managementteam van de gemeente Waterland. 

In de rol van afdelingsmanager ben je verantwoordelijk voor de teams Informatievoorziening en Facilitaire zaken, Financiën en Juridische Zaken en Inkoop. De afdeling Bedrijfsvoering bestaat uit circa 38 medewerkers. Momenteel zijn we intern aan het werven voor coördinatoren voor ieder team, zodat jij, net als de andere afdelingsmanagers, inhoudelijk ondersteund wordt op hun vakgebied. De coördinatoren zullen ook de dagdagelijkse inhoudelijke aansturing en coördinering op inhoud uitvoeren. Je focust op het strategisch adviseren van het bestuur en fungeert als gedelegeerd opdrachtgever van organisatiebrede projecten en ontwikkelingen. 

Wij zoeken een collega met:

 • Minimaal een afgeronde relevante HBO of WO opleiding.
 • Aantoonbare kennis van en ervaring met Informatiebeheer en Financiën.


Je bent:

 • Juridisch onderlegd en bekend met de aspecten van rechtmatige inkoop binnen een gemeente dan wel overheidsinstantie.
 • In staat om jouw strategische blik om te zetten in haalbare ambtelijke processen in de dagdagelijkse politiek-bestuurlijke dynamiek. 
 • Een inspirerende gesprekspartner voor jouw collega MT-leden en het college.
 • Je bewust van de mensen en de omgeving alsmede de eigen invloed hierop (sensitiviteit).
 • Bereid deel te nemen aan een van de regionale piketpoules van onze Veiligheidsregio.


Aanvullend:

 • Heb jij interventiekracht en behoudt hierbij de verbinding. Hierdoor is jouw impact binnen de organisatie groot en;
 • Kun je je stijl van leidinggeven aanpassen aan de situatie (situationeel leiderschap).
 • Ervaring als leidinggevende in een politiek bestuurlijke omgeving, bij voorkeur een gemeente is een pré.

Kernwaarden en competenties

In Waterland zijn belangrijke kernwaarden: lef, verbinding, vertrouwen en nieuwsgierigheid.


Voor deze functie zijn de volgende competenties van belang: besluitvaardigheid, verbindend vermogen, strategie en interventiekracht met verbinding.

Wij bieden

 • Een contract voor een jaar met uitzicht op een vast dienstverband;
 • een salaris van maximaal € 6.777,- bruto per maand (schaal 12) bij een dienstverband van 36 uur. Voor een minder ervaren kandidaat geldt de aanloopschaal (schaal 11a);
 • een Individueel Keuzebudget (IKB) van 17,05% van je bruto maandsalaris; 
 • een aantrekkelijke reiskostenvergoeding;
 • aandacht voor vitaliteit, bijvoorbeeld door een fietsregeling vanuit het IKB, een vitaliteitsbudget en het wekelijks zaalvoetballen met collega’s;
 • een actieve personeelsvereniging. 

Integriteit, diversiteit en inclusiviteit

Onbesproken gedrag is een voorwaarde om bij ons te kunnen werken. Daarom vragen wij jou een integriteitsverklaring te ondertekenen en een verklaring omtrent gedrag te leveren.

Bij de gemeente Waterland staan diversiteit en inclusiviteit hoog in het vaandel. Wij streven ernaar om onze organisatie een afspiegeling van de samenleving te laten zijn waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen geslacht, etniciteit, geloofsovertuiging, leeftijd et cetera. Wij kijken puur naar je vakmanschap en de optimale match!

Vragen?

Natuurlijk kunnen we niet alle informatie kwijt in deze advertentie en heb je mogelijk nog vragen. Neem dan gerust contact op met Erich Dijk, gemeentesecretaris op tel. 06-2294464 of met Frederike ter Harmsel, Interim HR adviseur op tel. 06-18114010.

Reageren
Ben je enthousiast geworden over deze uitdaging? Dan zien wij jouw sollicitatie graag tegemoet op vacature@waterland.nl. Je kunt reageren tot uiterlijk 24 mei 2024. De eerste ronde gesprekken vinden plaats in de week van 27 mei as.

Een casuistiekoefening en assessment kan deel uitmaken van de sollicitatieprocedure. 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.