Duurzaamheidslening

Wilt u uw huis verduurzamen, maar heeft u hier (nog) niet genoeg geld voor? Dan kunt u een duurzaamheidslening aanvragen. Deze lening stelt u in staat om uw duurzame plannen alsnog uit te voeren. Duurzaamheidsleningen hebben vaak gunstige aflossingsvoorwaarden, waardoor de duurzame maatregelen zichzelf terugverdienen. Lees hieronder welke opties er zijn.

Duurzaamheidslening Waterland

De gemeente Waterland biedt een duurzaamheidslening aan. Als huiseigenaar kunt u een lening van minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000  aanvragen om energiebesparende maatregelen te betalen.
Het totale budget voor de duurzaamheidslening in Waterland is € 100.000 euro. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst totdat het beschikbare budget op is.

Update 1 mei 2023: Het budget voor de duurzaamheidslening is op. Het is daarom helaas niet meer mogelijk om deze lening aan te vragen. Het is nog niet bekend wanneer er nieuw budget komt. U kunt terecht bij de (landelijke) Energiebespaarlening voor het financieren van duurzame maatregelen. 

Voorwaarden

De volgende documenten moet u bij de aanvraag toevoegen:

  • Offerte(s) waaruit blijkt welke maatregelen uitgevoerd gaan worden en wat de kosten hiervan zijn.

Hoe aanvragen?

  • U doet eerst de aanvraag digitaal bij de Gemeente via de blauwe knop (tijdelijk niet zichtbaar).
  • Het Duurzaam Bouwloket controleert of de aanvraag aan de voorwaarden voldoet. Hierover krijgt u een brief.
  • Als u in aanmerking komt kunt u de aanvraag voor de lening digitaal bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) doen.
  • Heeft u een vraag, kijk dan op de website van de SVn bij veelgestelde vragen. 

Beleidsregels

Verordening duurzaamheidslening gemeente Waterland 2021 
Uitvoeringsregeling duurzaamheidsleningen gemeente Waterland 2021
Maatregelenlijst Lening.pdf

Energiebespaarlening Warmtefonds

De Rijksoverheid biedt via het Nationaal Warmtefonds de Energiebespaarlening aan. Dit is een aantrekkelijke lening waarmee huiseigenaren energiebesparende maatregelen kunnen uitvoeren. Het doel van de Energiebespaarlening is dat iedereen hun huis moet kunnen verduurzamen. Daarom is lenen ook mogelijk voor huizenbezitters ouder dan 75 jaar en voor mensen met weinig leenruimte.

Voorwaarden

Alle informatie die u nodig heeft is te vinden op de website van het Nationaal Warmtefonds: Groen licht voor jouw verduurzaming - Warmtefonds
•    De voorwaarden zijn op deze pagina te vinden: Voorwaarden Energiebespaarlening - Warmtefonds
•    De actuele rentetarieven zijn op deze pagina te vinden: Actuele rentetarieven particulieren - Warmtefonds
•    Voor vragen kunt u terecht bij de klantenservice van het Warmtefonds: Klantenservice - Warmtefonds

Nieuw: Huizenbezitters met een verzamelinkomen van minder dan €60.000 komen in aanmerking voor een lening met 0% rente. Kijk bij de Veelgestelde vragen: Overzicht van veelgestelde vragen (FAQ) - Warmtefonds voor meer informatie over deze regeling. 

Lening bij uw bank

Veel banken bieden ook mogelijkheden aan om (extra) te lenen voor duurzamer maken van uw huis. Ga voor de voorwaarden naar de website van uw bank of neem contact op met de klantenservice.