Vervangen karakteristieke lantaarnpalen langs het Zereiderpad op Marken

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier start op 17 februari met het vervangen van de karakteristieke lantaarnpalen langs het Zereiderpad vanaf de Walandweg tot de Rozewerf. Vorig jaar is geprobeerd de lantaarns schoon te maken maar dat bleek onbegonnen werk. Daarnaast werd geconstateerd dat ze niet alleen vies waren maar deels gebreken vertoonde. 

Het Hoogheemraadschap heeft besloten om allemaal nieuwe lantaarnpalen te plaatsen. Natuurlijk waren deze nergens op voorraad: ze zijn in goed overleg met de gemeente, speciaal voor Marken vervaardigd. De nieuwe 'historische' lantaarns worden geplaatst op nieuwe vierkante houten palen en zijn voorzien van LED technologie. Straks staan ze weer te stralen en zo wordt Marken weer een beetje mooier. 

De nieuwe armaturen uitgevoerd met LED technologie hebben minimaal dezelfde lichtopbrengst maar gebruiken aanzienlijk minder stroom t.o.v. de oude lampen. Dit levert een positieve bijdrage aan de reductie van de CO-2 uitstoot, en vermindering van 54% tot 60% is hier haalbaar.

De aannemer verwacht de werkzaamheden binnen een week af te ronden maar de kans is aanwezig dat er tot het einde van de maand aan de vervanging wordt gewerkt.