(Ver)bouwen

Wilt u bouwen of verbouwen? Misschien moet u hiervoor een vergunning aanvragen. Soms is het voldoende als u uw plannen bij de gemeente meldt. Soms kunt u gewoon direct aan de slag gaan. Op deze pagina leest u daarover meer.

Omgevingsvergunning aanvragen

Als u gaat verbouwen of slopen, heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. De omgevingsvergunning geeft toestemming op het gebied van wonen, ruimte, milieu en natuur.

Bouwplannen en bouwtekeningen inzien

U kunt bouwplannen en bouwtekeningen bij de gemeente opvragen en inkijken. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als u van plan bent om bezwaar te maken tegen bouwplannen in uw buurt.

Welstandstandsadvies

Als u gaat bouwen of verbouwen moeten uw bouwplannen voldoen aan de welstandseisen. Welstandseisen zijn voorwaarden over hoe uw gebouw eruit moet zien.

Vooroverleg aanvragen

Als uw (bouw)plan afwijkt van de voorschriften van het bestemmingsplan en u wilt vroegtijdig weten of de gemeente medewerking zal verlenen aan uw plan kan een verzoek om vooroverleg een goede optie

Bestemmingsplan inzien

In een bestemmingsplan staat waar en wat gebouwd mag worden. Er staat ook in waarvoor een gebouw gebruikt mag worden. Bijvoorbeeld of er woningen, horeca of andere bedrijven mogen komen. 

Duurzaam Bouwloket Waterland

Inrit aanleggen

Als u een inrit wilt maken bij uw bedrijf of huis, heeft u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u een inrit wilt maken van de weg naar uw garage.

Welstand & Welstandcommissie

Als u gaat bouwen wordt er gekeken worden of het uiterlijk voldoet aan de eisen van de Monumenten en Welstandscommissie.

Lees meer