Sporten en het coronavirus

Veilig sporten organiseer je eenvoudig via veiligsporten.nu

Voor alle leeftijden is het weer toegestaan om in de buitenlucht te sporten. Voor kinderen tot en met 12 jaar gelden andere regels dan voor iedereen ouder dan 12 jaar. Deze laatste groep moet namelijk de maatregel van 1,5 meter afstand in acht houden. Ook gelden er beperkingen in het aantal mensen waarmee je mag sporten. Om dit goed te kunnen organiseren kunnen sportaanbieders gebruik maken van het platform veiligsporten.nu. Het platform is een inschrijfsysteem, volledig ingericht volgens de laatste richtlijnen. Vanaf 1 juni neemt Gemeente Waterland veiligsporten.nu op in de richtlijnen om veilig sporten aan te bieden.  

Premier Rutte heeft gemeenten opgeroepen om de regie te nemen en samen met de lokale sportverenigingen en buurtsportcoaches te kijken naar de mogelijkheden. Nog niet alle verenigingen kunnen het reguliere sportaanbod hervatten. Om toch zoveel mogelijk kinderen, jongeren en volwassenen de kans te geven om mee te doen, benoemde Rutte ook nadrukkelijk om niet-leden van verenigingen die mogelijkheid te bieden.

Veiligsporten.nu

In samenwerking met onze partner Cultuur- & Sportstimulering Nederland bieden wij iedereen www.veiligsporten.nu. Op de website kan een sportaanbieder het aanbod publiceren. Leden en niet leden kunnen zich via de website inschrijven. Zo houd je het aantal deelnemers aan een training inzichtelijk. Het aanmaken van accounts, toevoegen van activiteiten en genereren van deelnemerslijsten op de site is een fluitje van een cent.

Voor deelnemers

Sporters kunnen een keuze maken om deel te nemen aan één of meerdere activiteiten. Dit kan zijn bij de verenigingen of sportaanbieder waar je lid bent, maar soms ook bij een andere vereniging of sportaanbieder. 

Hoe werkt het?

  1. Verenigingen melden zich digitaal aan via www.veiligsporten.nu en voeren hun sportactiviteit(en) in. De activiteit moet binnen de kaders vallen van de RIVM en lokale richtlijnen. Op www.veiligsporten.nu zijn de nationale richtlijnen ook te raadplegen.
  2. Geïnteresseerden kunnen het aanbod online verkennen en schrijven zich digitaal in.
  3. Verenigingen of sportaanbieders kunnen tot de zomer steeds nieuwe activiteiten toevoegen. Inschrijvingen (deelnemerslijsten) zijn direct inzichtelijk voor verenigingen en hier ontvangen ze digitaal meldingen van.

Weer op een veilige manier sporten

Wil je meer informatie op welke manier je veilig sporten kunt aanbieden? Check dan het Sportprotocol verantwoord sporten van het NOC*NSF. Voor vragen kun je contact opnemen met Team Sportservice Zaanstreek-Waterland.  

Informatie voor verenigingen

Tijdens de informatie avond van de aftrap voor het opstellen van het Sportakkoord Waterland hebben de meeste aanwezigen zich uitgesproken over “het inzichtelijk maken van activiteiten op een centrale plek”. Alle activiteiten die verenigingen in gemeente Waterland aanbieden op een centrale punt verzamelen zodat iedereen, vereniging en sporter, snel kunnen zien wat er aangeboden wordt en waar zij terecht kunnen voor sportieve evenementen. Deze centrale plek is inmiddels tot stand gekomen, op www.veiligsporten.nu kunnen verenigingen hun aanbod plaatsen en sporters inschrijven op activiteiten. Tot 1 juni is het voor verenigingen nog vrijblijvend om de site te vullen. Vanaf 1 juni moeten alle activiteiten op deze site aangemeld worden, daarbij aangeven of deze activiteit ook open staat voor niet-leden. Lekker overzichtelijk voor iedereen!

Jeugd mag weer buiten sporten

Op 21 april heeft premier Rutte aangegeven dat kinderen en jongeren t/m 18 jaar vanaf 29 april weer buiten mogen trainen bij een sportclub. Ook kinderen/jongeren die geen lid zijn van een vereniging, maar toch graag buiten willen sporten kunnen meedoen. 

Klik op de onderstaande afbeelding om deze te vergroten.

PDF Advertentie jeugd mag weer buiten sporten

Gemeente Waterland ondersteund Team Sportservice voor jong en oud!

Jong en oud(ers) bewegen online met Team Sportservice

Team Sportservice brengt jong en oud in beweging. Ook digitaal! Nu het niet mogelijk is om elkaar fysiek te ontmoeten, hebben de vakleerkrachten en buurtsportcoaches beweegchallenges ontwikkeld die online te volgen zijn. Via het YouTube kanaal van Team Sportservice Zaanstreek-Waterland kun je direct aan de slag.

Alternatief beweegprogramma

Nu alle beweegactiviteiten van Team Sportservice vanwege de maatregelen tegen het COVID-19 virus zijn afgelast, betekent het dat zij het reguliere aanbod moeten aanpassen. Rosa Schouten, buurtsportcoach: ‘Omdat het juist nu van het grootste belang is dat men zo gezond mogelijk en fit blijft, heeft Team Sportservice gezocht naar beweegalternatieven’. Zo zijn er challenges ontwikkeld voor jongeren. Zij worden 5 dagen per week door een vakleerkracht gym uit de regio uitgedaagd om mee te doen aan diverse uitdagende opdrachten. Voor de senioren en ouders met kinderen zijn er twee keer per week oefeningen te volgen.

Filmpjes via YouTube en Facebook

Team Sportservice Zaanstreek-Waterland en Team Sportservice West-Friesland zijn buurregio’s van elkaar. Diverse initiatieven worden gezamenlijk opgepakt. Het YouTube kanaal is daar een voorbeeld van. De beweegchallenges zijn te vinden op ons YouTube kanaal: Team Sportservice West-Friesland & Team Sportservice Zaanstreek-Waterland. De updates zijn te volgen via onze Facebookkanaal (facebook.com/teamsportservicezaanstreekwaterland).

Overzicht beweegalternatieven per doelgroep

Op de website van Team Sportservice Zaanstreek-Waterland is een handig overzicht gemaakt van beweegalternatieven per doelgroep. Voor de doelgroep ouderen is daarbij een splitsing gemaakt tussen rustige beweegoefeningen en intensievere. Dit overzicht wordt regelmatig aangevuld. Binnenkort komt ook het beweegprogramma van Fysiogroep Waterland hier bijvoorbeeld bij!

Voor alles geldt: beweeg veilig! Trek schoenen aan om uitglijden te voorkomen en maak ruimte in de woonkamer om te zorgen dat u niet struikelt over kleedjes, meubels of snoeren.