M'dam

Waar: 
Pierebaan, naast nr. 5
Wat: 
Bouw van 62 appartementen voor o.a. starters en senioren
Stand van zaken: 

De woningen zijn opgeleverd

Laatste update: 
16 november 2021

Het woningbouwplan omvat 62 appartementen, waarvan 20 sociale huurwoningen, 21 sociale koopwoningen en 21 vrije sector koopwoningen. Deze zijn bestemd voor verschillende doelgroepen en worden daarom levensloopbestendig. Verder wordt het complex aardgasvrij en heeft het een EnergiePrestatieCoëfficient (EPC) van max. 0. Dat wil zeggen dat er evenveel energie wordt opgewekt als verbruikt (0 op de meter). De woningen worden gebouwd volgens het concept Finch Buildings houten gebouwen van hoge kwaliteit en zeer duurzaam, zie ook www.finchbuildings.com. Tenslotte is het voordeel met deze systeem/modulebouw dat de bouwtijd kort is (ca. 4 maanden). Zie voor meer informatie de projectsite van de ontwikkelaar.

De woningen zijn opgeleverd.

16/11/2021 Appartementen zijn opgeleverd.
De appartementen zijn opgeleverd. Op 17 november 2021 worden op feestelijke wijze de sleutels uitgereikt van de 20 sociale huurappartementen in het complex aan woningbouwvereniging Wooncompagnie

 

Eerste houtbouw appartementen M’DAM geplaatst 
Dinsdag 6 april zijn de eerste vier houtbouw appartementen voor project M’DAM op de Pierebaan aangekomen. Met een bijzonder transport werden de geprefabriceerde woningen naar de bouwlocatie gebracht, waar de appartementen met een bouwkraan op de juiste plek zijn gezet. De komende weken worden alle in totaal 62 appartementen naar de locatie getransporteerd en samengesteld tot een grootschalig massief houten woongebouw. Project M’DAM wordt nu echt fysiek zichtbaar. 

Geprefabriceerd
Op dit moment worden alle appartementen in de fabriek in Enschede samengesteld, dit resulteert in een nagenoeg complete woning inclusief badkamer. In de vervolgstappen worden de voorzieningen zoals elektra, installaties, vloerlagen en binnendeuren ingebouwd en worden de woningen voorzien van dakbedekking. De laatste fase van de prefabricage bestaat uit het monteren van de galerijen en balkons. Een compleet duurzaam en snel bouwproces dat op één locatie plaatsvindt.
 
Hout slaat CO2 op 
Houten gebouwen vormen een belangrijke oplossing in de strijd tegen klimaatverandering. Hout is het enige bouwmateriaal dat CO2 opslaat. Alle appartementen bestaan grotendeels uit massief hout. M’DAM loopt voorop in het modulair en innovatief bouwen met de laagst mogelijke footprint. Dit houtbouwconcept reduceert de CO2-uitstoot en is daardoor veel duurzamer en milieuvriendelijker dan traditionele bouwprojecten. 

Oplevering na de zomer 
Op de bouwlocatie vindt de eindmontage plaats, waarna alle woningen gekoppeld worden tot een U-vormig gebouw. Naast de houten constructiemethode bestaat ook de gevel van M’DAM grotendeels uit hout, aangevuld met traditioneel metselwerk en aluminium gevelelementen. Door de prefabricage in de fabriek en de snelle bouwtijd op de locatie is de bouwoverlast ter plaatse beperkt. Na de zomer van 2021 wordt M’DAM opgeleverd. 

Uitbreiding woningaanbod Waterland 
De gemeente Waterland is straks de eerste gemeente in Nederland met een compleet circulair houten woongebouw. Het totale plan bestaat uit 21 sociale koopappartementen en 21 vrije sector koopappartementen die zijn verkocht aan inwoners van de gemeente Waterland. Tevens komen er 20 sociale huurappartementen in het plan, die vanaf deze zomer door woningcorporatie Wooncompagnie worden aangeboden. 

Mocht u op de hoogte willen blijven van de ontwikkeling van het project dan kunt u terecht op de website van de ontwikkelaar. De projectleiding namens de gemeente is in handen van Gerald Roerdinkveldboom, tel. 06 295 677 10, e-mail gerald.roerdinkveldboom@waterland.nl