Informatie Coronavirus

Laatste updates

Update 23 maart 2020:

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

Verlenging maatregelen
Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 20 april
Op 13 april is een volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat er na 20 april mogelijk is. Als de cijfers eerder een positief beeld laten zien, dan kan een maatregel ook eerder worden aangepast. Als de cijfers tegenvallen, kan een maatregel eerder worden aangescherpt.

Het reisadvies wordt verlengd tot en met 15 mei
Dit betekent: blijf in Nederland. Reis niet naar het buitenland tot en met 15 mei, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Dit geldt dus ook voor de meivakantie.

In april start het kabinet samen met de reis- en vervoerssector met proefreizen naar het buitenland. Die geven inzicht hoe we straks weer veilig en verantwoord op vakantie kunnen naar andere landen. 

Kleine aanpassing van maatregel

Avondklok
Het blijft steeds langer licht. Daarom gaat vanaf woensdag 31 maart de avondklok een uur later in. Dit betekent dat vanaf dat moment iedereen tussen 22.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Winkels die vooral levensmiddelen verkopen, mogen dan open zijn tot 21.45 uur. Dit geldt voor bijvoorbeeld supermarkten en afhaallocaties van eet- en drinkgelegenheden.

Testen
Zelftesten
De verwachting is dat er vanaf midden april corona-zelftesten beschikbaar zijn. In het onderwijs kan daarmee risicogericht en preventief getest worden.

Het kabinet wil dat studenten in het hoger onderwijs zo snel mogelijk weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april. Dat kan dan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten en als de onderwijsinstellingen de studenten een zelftest kunnen aanbieden.

Toegangstesten
Op andere plaatsen zal het gebruik van toegangstesten meer mogelijk kunnen maken. Voordat een evenement of activiteit begint, moet dan een test gedaan zijn. Bij een negatieve uitslag krijgt iemand toegang. Deze kan getoond worden via een app. Op voorwaarde dat de corona-cijfers dit toelaten, worden de komende periode proeven gedaan bij bijvoorbeeld kleinschalige evenementen en activiteiten.

Horeca en detailhandel
Tijdens de vorige persconferentie op 8 maart werd gezegd dat terrassen mogelijk voor Pasen open konden en dat er dan ook meer ruimte kwam voor de detailhandel. Dat kon alleen onder de strenge voorwaarden dat het aantal bezette ic-bedden stabiel zou zijn en het reproductiegetal rond de 1 zou blijven. Helaas is dat niet het geval. Er liggen nu 623 mensen met corona op de ic. Het reproductiegetal staat op 1,11. Dit getal laat zien hoe snel het virus zich verspreidt. Bij een reproductiegetal van rond de 1 blijft het aantal besmettingen ongeveer gelijk. Meer weten over deze en andere cijfers? Kijk op het coronadashboard.

Vaccineren
Vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder coronamaatregelen. De verwachting is dat vanaf begin juni veel meer mogelijk is, omdat dan een grote groep mensen gevaccineerd is. Volgens de planning heeft in juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad.

 

Update 18 januari 2021

Coronavaccinatie

Ook in Zaanstreek-Waterland is de GGD begonnen met vaccineren. Het gaat hierbij om de medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning.

Meer informatie op: https://www.ggdzw.nl/coronavaccinatie/

PDF210112 Vaccinatiestrategie

Vervoer nodig naar de vaccinatielocatie?

Voor een deel van de ouderen en kwetsbare inwoners is het misschien niet mogelijk om zelf naar de huisartsenpraktijk of vaccinatielocatie te gaan. Vanuit WelzijnWonenPlus willen wij hier graag een bijdrage aan leveren. 

Veilig vervoer
WelzijnWonenPlus is een welzijnsorganisatie die actief is in Zaanstreek/Waterland en biedt onder andere ondersteuning bij vervoer. Onze vrijwilligers die in het bezit zijn van een auto staan klaar om ouderen en kwetsbare inwoners die nog zelfstandig (met hulpmiddel) kunnen lopen naar de vaccinatielocatie te brengen. 
De vrijwilligers werken volgens een protocol welke voldoet aan de RIVM-maatregelen voor veilig vervoer. Dit wordt ook vooraf met u besproken. Zo is bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje verplicht. 


Voor dit vervoer wordt een bijdrage gevraagd van € 0,30 per gereden kilometer. Dit wordt contant met de vrijwilliger afgerekend na afloop van dit uitgevoerde rit. 
Heeft u vragen over deze dienstverlening of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact op met het servicepunt van WelzijnWonenPlus via 0299-650480 (geopend maandag tot en met donderdag 10.00-12:00 uur) of via waterland@welzijnwonenplus.nl  of kijk op de website www.welzijnwonenplus.nl.
 

Lees verder voor meer informatie en een overzicht van de maatregelen.

   

   

  Maatregelen dienstverlening gemeente

  menu icon corona

  De balies van Publiekszaken zijn in verband met het Coronavirus vanaf vrijdag 20 maart 2020 alleen open voor aanvragen die strikt noodzakelijk zijn en niet digitaal aangevraagd kunnen worden.

  (Nood)opvang voor kinderen waarvan één of beide ouders werken in een cruciale beroepsgroep 

  Ook tijdens de meest recente lock down (tot en met 17 januari 2021) werkt de gemeente Waterland samen met kinderopvangorganisaties en scholen om de noodopvang goed neer te zetten.

  Ondernemen en het Coronavirus

  menu icon corona

  Door de uitbraak van het Coronavirus en de daarmee gepaard gaande genomen en nog te nemen maatregelen worden ook Waterlandse ondernemers hard getroffen. Lees hier de maatregelen en regelingen.

  Sporten en het coronavirus

  menu icon corona

  Beweegalternatieven voor jongeren en ouderen.

  Coronahulp: vraag en aanbod

  menu icon corona

  In deze moeilijke tijden met veel maatregelen vanwege het coronavirus ontstaan ook de mooiste initiatieven voor hulp en ondersteuning. We zetten er een aantal voor u op een rij.

  Evenement organiseren en het coronavirus

  Heb ik voor mijn evenement alles in het werk gesteld om de bezoekers en het personeel 1,5 meter afstand te laten houden? 

  Informatie over Corona voor anderstaligen en laaggeletterden

  menu icon corona

  Als je nog niet goed Nederlands kunt lezen, kan informatie over het coronavirus ingewikkeld zijn.

  Updates kinderburgemeester Waterland

  menu icon corona

  Tijdens deze coronacrisis schrijft onze kinderburgemeester elke week een update. De updates zijn te lezen op deze pagina te lezen.