Zuiderwoude

Zuiderwoude ligt ten zuiden van Monnickendam en is het oudste dorp in de  gemeente Waterland. Het dorp heeft (per 01-07-2010) 322 inwoners en een schilderachtige uitstraling. Zuiderwoude vormt een prima uitvalsbasis om wandelingen of fietstochten door de natuur en de pittoreske dorpjes te maken! In de zomer is er in de weekenden ook een theetuin open.

Ook de hervormde kerk is de moeite waard. De kerk is in 2004 gerestaureerd en op afspraak te bezichtigen. Sinds maart 2007 bezit de kerk een monumentaal orgel uit 1863, gerestaureerd en geplaatst achter het oude z.g. Knipscheer front. Voor meer informatie gaat u naar www.kerkzuiderwoude.nl

Elfde eeuw

Het pittoreske Zuiderwoude is duizend jaar oud en had in de elfde eeuw al een eigen kapel. De ontginning van het dorp heeft in de twaalfde eeuw plaats gevonden vanaf de Ooster Ae. Daar liggen ook de oudste boerderijen. In de zestiende en zeventiende eeuw beleefde het dorp een grote bloei met talrijke industriemolens en schepen die naar Suriname voeren en was het bijna twee maal zo groot als nu. Door de grote veepest in de achttiende eeuw in combinatie met protectische maatregelen van Amsterdam raakte het dorp in verval. De nood was zelfs zo hoog dat het dorp de kerkklok aan Broek in Waterland heeft verkocht.