Kernen in Waterland

Broek in Waterland

Broek in Waterland is met haar 2644 inwoners een pittoresk dorp dat vlak boven Amsterdam ligt. Omringd door weilanden en water biedt het de nodige rust als tegenpool van Amsterdam.
Lees meer

Ilpendam

Ilpendam is een agrarisch dorp, gelegen tussen Purmerend en Watergang en telt 1.807 inwoners. De vele wateren in Waterland vormden rond 1850 de belangrijkste transportwegen.
Lees meer


Katwoude

Katwoude ligt aan Gouwzee, ten noorden van Monnickendam en heeft (per 31-12-2010) 304 inwoners. Katwoude staat (inter)nationaal bekend om haar kaasboerderijen.
Lees meer

Marken

Het voormalige eiland Marken ligt in de Gouwzee en werd in 1957 via een dijk verbonden met het vaste land. Marken is beroemd vanwege de monumentale houten huizen en klederdracht.
Lees meer


Monnickendam

Monnickendam ligt aan de Gouwzee en heeft een mooie historische binnenstad. Wanneer u Monnickendam binnenrijdt torent de Sint Nicolaaskerk boven het stadspanorama uit.
Lees meer

Overleek

Overleek ligt tussen Ilpendam en Monnickendam en zo'n twee kilometer ten noorden van Broek in Waterland. Overleek dankt haar naam aan het vroegere veenstroompje De Leek.

Lees meer


Purmer

Afbeelding Purmer

De Purmer is een polder en een voormalige binnenzee. De polder omvat een deel van Purmerend en verder het buitengebied tussen Purmerend, Edam, Zedde, Overleek (nabij Monnickendam) en Ilpendam.
Lees meer

Uitdam

Het dorp Uitdam ligt ten zuidoosten van Zuiderwoude en ten zuiden van Marken aan de Waterlandse Zeedijk. Er wonen in Uitdam (per 01-07-2015) 124 mensen.
 Lees meer


Watergang

Watergang is een een ontginningsnederzetting langs een hoofdontwateringssloot die evenwijdig loopt met westelijk ervan gelegen Noordhollandsch Kanaal. Kenmerkend voor Watergang zijn de zwart geteerde hooihuizen aan de Dorpsstraat.
Lees meer

Zuiderwoude

Zuiderwoude heeft (per 01-05-2015) 322 inwoners en vormt een prima uitvalsbasis om wandelingen of fietstochten door de natuur en de pittoreske dorpjes te maken. In de zomer is er in de weekenden ook een theetuin open.
Lees meer