Zelfbewoningsplicht voor alle nieuwbouwwoningen in Waterland

wethouder Ton van Nieuwkerk

De woningnood in Waterland en de sterk stijgende woningprijzen vragen om buitengewone maatregelen. Daarom voert gemeente Waterland per direct de zelfbewoningsplicht voor alle nieuwbouwwoningen in.

Een zelfbewoningsplicht houdt in dat een koper van een woning gedurende 5 jaar verplicht is om de woning zelf te bewonen.  Dit is een effectief middel dat voorkomt dat huizen door beleggers of als tweede of zelfs derde huis worden aangekocht. Bij deze zelfbewoningsplicht zijn een beperkt aantal uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld verhuur aan directe familie of verhuur vanwege tijdelijk verblijf in het buitenland. Ook blijft het mogelijk om woningen in de zogenaamde “middenhuur” te verhuren, zodat er huurwoningen in de prijsklasse van 750 en 1000 euro per maand beschikbaar komen. Deze woningen zijn er namelijk nauwelijks in gemeente Waterland en de vraag hiernaar is groot.  

Wethouder Ton van Nieuwkerk: “Uiteraard is het bouwen van nieuwe woningen de belangrijkste oplossing voor de huidige woningnood. We zijn dan ook van plan de komende jaren ruim 1200 woningen in Waterland te bouwen. Daar hebben we concrete plannen voor klaarliggen. Tegelijkertijd zien we dat beleggers de woningmarkt verder verstoren. Woningen worden aan de woningmarkt onttrokken en de huizenprijzen blijven stijgen. Dat vergt onorthodoxe maatregelen en die nemen wij nu. Woningen zijn er om in te wonen en niet om er geld mee te verdienen.”

Naast de zelfbewoningsplicht werkt het College van B&W aan de invoering van nog drie andere maatregelen om woningnood in Waterland tegen te gaan. Dit betreft de opkoopbescherming van bestaande woningen, de registratieplicht van toeristische woningen en het verbod op tweede woningen. De details hiervoor worden later bekend en gaan naar verwachting per september 2022 in.