World Clean Up Day 2022

Kaart met plaatjes van verschillende soorten afval

Zaterdag 17 september is het World Cleanup Day! Tijdens deze wereldwijde opschoondag komen ruim 190 landen in actie voor een schonere planeet. En dat begint in je eigen buurt. Pak jij je prikker er ook weer bij?

Not In Our Backyard

In Nederland wordt World Cleanup Day georganiseerd door Plastic Soup Foundation en gesteund door heel veel bedrijven en organisaties. Plastic Soup Foundation is licentiehouder en faciliteert de website, tools voor de campagne om individuen, scholen, verenigingen en organisaties te activeren en enthousiasmeren om opruimacties te organiseren en geld in te zamelen. 
Dit jaar lanceren zij de #NotInOurBackyard campagne en vragen we aandacht voor plasticvervuiling wereldwijd. Plastic hoort niet in onze eigen achtertuin, en ook niet in die van iemand anders. Wij willen niet dat plasticafval in landen zoals Indonesië wordt gedumpt.

Afvalgrijpers

Tijdens de Waterland Clean Up Week vorig jaar in mei, heeft de gemeente Waterland zo'n 400 afvalgrijpers weggegeven. Wij roepen iedereen dan ook op om tijdens de Clean Up Dag op 17 september de grijper uit de kast te pakken, en mee te helpen aan een zwerfafvalvrij Waterland. 

Zwerfafvalbingo

Naast plastic flesjes en blikjes zijn er helaas nog veel andere soorten afval op straat te vinden, denk maar eens aan kauwgum of sigarettenpeuken. Met de zwerfafvalbingokaart kun je afstrepen welke soorten afval je al gevonden hebt en kun je lezen hoe lang deze soorten normaal gesproken in de natuur blijven liggen. De bingokaart is hieronder te downloaden en uit te printen.

PDF Zwerfafval bingokaart.pdf