Winterweer in Waterland

Het koude winterweer houdt ons allemaal bezig. Wij proberen er zoveel mogelijk voor te zorgen dat de wegen veilig en schoon zijn. Zo zijn er sneeuwschuivers en strooiwagens actief om de straten schoon te maken. 

We krijgen veel vragen binnen over het strooien, gladheidsbeheersing en de sneeuwval. We hebben daarom een lijstje gemaakt met veel gestelde vragen, om u snel een antwoord te kunnen geven. Daarnaast geven we u graag wat informatie en tips bij kou en sneeuw, die u hieronder kunt vinden.

De lijst met veel gestelde vragen vindt u hier: PDF Veelgestelde vragen

Staat uw vraag niet tussen de veel gestelde vragen? Dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

 

Prioriteiten stellen

De gemeente stelt prioriteiten en strooit daarom niet meer zoveel als voorgaande jaren. Bij de prioriteiten wordt rekening gehouden met de doelmatigheid van strooien. Strooizout werkt beter als er veel auto’s over een gestrooide weg rijden. Als er weinig auto’s rijden dan wordt het zout niet goed genoeg verdeeld over de weg of zakt het te snel in de grond met het smeltwater. Wij hebben gekeken naar het belang van een weg, de veiligheid in relatie tot de toegestane verkeerssnelheid, aantasting van het milieu, de zoutvoorraad, inzet van mensen en materieel, beheersing van kosten en eigen verantwoordelijkheid. Er is een normaal strooiplan en een noodplan voor als er bijvoorbeeld een zoutgebrek is.

Waar wordt gestrooid

Voor de interactieve strooikaarten van de gemeente Waterland en het HHNK klikt u hier.

Wordt gestrooid binnen de bebouwde kom

Wordt niet gestrooid binnen de bebouwde kom

  • rijbaan doorgaande wegen
  • rijbaan ontsluitingswegen
  • rijbaan busroutes
  • fietspaden
  • korte straatjes, hofjes, woonerven korter dan ca. 200 meter
  • parkeervakken
  • voetpaden
  • achterpaden

 

Wanneer wordt gestrooid

Het strooiseizoen begint  op 1 november en  duurt tot 1 april. Al die tijd worden de weerberichten goed in de gaten gehouden zodat de belangrijkste wegen op tijd worden gestrooid. Niet alle wegen zijn even belangrijk voor de doorstroming van het verkeer. Sommige wegen hebben een hoge  prioriteit en worden voordat het glad wordt gestrooid, soms zelfs ‘s nachts. Wegen met een lagere prioriteit worden alleen overdag gestrooid. Er wordt ook in het  weekend en op feestdagen gestrooid als dat nodig is.

Dit kunt u zelf doen

Volg de weerberichten en vooral de weerswaarschuwingen. Gaat het sneeuwen of wordt het glad buiten? Houdt daar dan rekening mee. Zorg dat u een sneeuwschuiver of bezem hebt en zondig een voorraadje strooizout. Denk aan de pakketbezorger die uw postpakketje komt brengen of de buren waarmee u de krant deelt. Denk aan uw klanten als u een winkel hebt. Als u de sneeuw opveegt voordat het opvriest dan helpt u elkaar.

Eigen verantwoordelijkheid

Het is van belang te benadrukken dat u als weggebruiker, inwoner of ondernemer verantwoordelijk bent voor uw eigen veiligheid en die van anderen om u heen. Het spreekt voor zich dat u zich als weggebruiker aanpast aan de omstandigheden van slecht weer. U kunt rekening houden met het moment dat u de weg op gaat, uw snelheid en afstand aanpassen, uw grip op de weg verbeteren met goede banden en schoenzolen. Goede voorbereiding op slechte weersomstandigheden en oog voor elkaar is en blijft belangrijk.

U helpt toch ook mee?

Wees altijd voorzichtig bij het naar buiten gaan, en geniet van het winterse weer!