Waterland helpt inwoners bij verduurzamen woningen

Astrid van de weijenberg

Van 1 juni 2021 tot 1 juni 2025 kunnen inwoners van Waterland subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun woning. 

De gemeente stelt hiervoor €325.000 ter beschikking en de regeling geldt voor zowel huiseigenaren als huurders van woningen. Inwoners die voor deze subsidie in aanmerking willen komen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Bewoners kunnen op hun investering soms 25 procent terugkrijgen van de gemeente en in een enkel geval wordt zelfs 80 procent van de investering vergoed. 

De subsidies komen uit het duurzaamheidsfonds dat de gemeente heeft ingesteld en dat per 1 juni beschikbaar is (met terugwerkende kracht tot 1 januari van dit jaar). De gemeente heeft een lijst opgesteld van maatregelen die voor een subsidie in aanmerking komen. Het gaat onder meer om spouwmuur- en gevelisolatie, vloerisolatie, het vervangen van glas en kozijnen, de aanschaf van een zonneboiler en het vergroenen van een dak. 
Het maximale subsidiebedrag per huishouden voor eigen woningbezitters is € 2.000 en voor huurders is dat € 400,- voor het installeren van een inductie/elektrische kookplaat. Huurders kunnen alleen een kookplaat installeren (die tot 80% vergoed kan worden) omdat woningcorporaties zelf al veel doen om huurwoningen duurzamer te maken. 

Wethouder duurzaamheid Astrid van de Weijenberg: “Waterland bereidt zich voor op een duurzame toekomst. Dit gebeurt door verduurzaming van nieuwbouw en door aardgasloos bouwen als uitgangspunt. Ook bestaande bouw moet zoveel mogelijk verduurzamen, daarom wil Waterland haar bewoners helpen om hun woning te verduurzamen. De subsidies uit het duurzaamheidsfonds kunnen een duwtje in de rug zijn voor bewoners om mee te helpen aan een Co2 vrije gemeente. Voor bewoners zelf is een voordeel dat ze veel lagere energiekosten krijgen. Iedereen die toch al van plan was om zijn huis te verbouwen, vragen we om daarbij ook het duurzaamheidsaspect mee te nemen."

Voor meer informatie kijk vanaf 1 juni op www.waterland.nl/duurzaamheidsfonds voor vragen over de regeling kunt u contact opnemen met het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket via 072 743 39 56 of info@duurzaambouwloket.nl