Vier Stolpersteine geplaatst in Watergang

In Watergang zijn aan de Kanaaldijk ter hoogte van nummer 45-47 vier Stolpersteine, ook wel bekend als struikelstenen, geplaatst, ter nagedachtenis aan de familie Kerkmeester die hier ten tijde van de oorlog woonachtig waren.

Stolpersteine

Een Stolperstein is een betonnen vierkante steen met daarop een messing plaatje waarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van overlijden van slachtoffers van het Nazi-regime wordt getoond. 

Familie Kerkmeester

Het gezin Kerkmeester bestond uit vader Joseph Kerkmeester (geboren, 16-09-1900), moeder Evalina Kerkmeester-Hendriks (geboren, 17-09-1900), dochter Betty Kerkmeester (geboren 05-11-1926 )en zoon Eduard Kerkmeester (18-05-1932).
Rond april 1942 moet het gezin, net als alle andere Joden in Noord-Holland, op last van de Duitse bezetter verhuizen naar Amsterdam. Tot dan hebben zij in Watergang gewoond, aan de Kanaaldijk 45. Op 1 juni 1943 worden de Kerkmeesters vanuit Westerbork gedeporteerd naar Sobibor, waar zij direct na aankomst op 4 juni 1943 worden vergast.

Ceremonie

De ceremonie vond plaats op 5 november, de 95e geboortedag van Betty Kerkmeester, voor de deur bij Kanaaldijk 47-47A (voorheen nummer 45). Er waren verschillende sprekers bij de ceremonie aanwezig, waaronder burgemeester Marian van der Weele, Mirko Marseille, aanvrager en initatiefnemer, Yuli Malka, Jewish Cultural Tours, Marijke Sterman-Vleeschdrager, Stichting Sobibor en Aart Janszen, Verdwenen Joodse Scholen 1941-1943. De ceremonie werd muzikaal begeleid door de violist Gad Meir Lev.
Marian van der Weele: ‘Het is belangrijk dat we de Joodse inwoners van Waterland, die zijn omgekomen tijdens de oorlog blijven herdenken. De vier Stolpersteine brengen het gezin Kerkmeester opnieuw bijeen in de woonplaats waar zij tot 1942 samen hebben gewoond. De stenen helpen om stil te staan bij het vreselijke lot van dit gezin en ook alle andere slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog’.

Stolpersteine in Waterland

In de gemeente Waterland liggen nu in totaal 20 struikelstenen. In 2016 werden er 16 Stolpersteine op diverse plekken in Monnickendam geplaatst, ter nagedachtenis aan de 16 Monnickendammers die de oorlog niet hebben overleefd.
Meer informatie over de Stolpersteine en het verhaal achter de stenen vind u op www.stichting-stolpersteine.nl en www.joodsmonument.nl. Indien u zelf een aanvraag wil doen kunt u contact opnemen met Mirko Marseille via mirko.marseille@stichting-stolpersteine.nl.