Toespraak Dodenherdenking en Bevrijdingsdag 4 en 5 mei

Deze week staat in het teken van dodenherdenking en bevrijdingsdag. Op 4 mei herdenken we alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlog of vredesoperaties zijn omgekomen. Op 5 mei vieren we onze vrijheid en is het de dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is.

 Herdenken en vieren zullen we dit jaar niet aan ons voorbij laten gaan; we doen het alleen op aangepaste wijze. Op dinsdag 4 mei zal ik een toespraak houden in de Grote Kerk van Monnickendam en zal ik samen met onze kinderburgemeester Bibi Meister, een krans leggen bij het herdenkingsmonument. De herdenking (zonder publiek) wordt opgenomen en live uitgezonden door Omroep Pim, zodat u dit vanuit uw eigen huis kunt volgen.
Ik wil u vragen om op 4 mei de vlag halfstok te hangen en te herdenken, en op 5 mei de vlag uithangen om de vrijheid te vieren. Herdenken en vieren doen we in klein verband, maar wel op een saamhorige en hechte manier. 
Met vertrouwen in elkaar en in de toekomst.

Marian van der Weele
Burgemeester gemeente Waterland