Subsidie voor groene buurtinitiatieven in de gemeenten Waterland en Edam-Volendam

Inwoners van de gemeenten Waterland en Edam-Volendam kunnen vanaf nu makkelijker subsidie aanvragen als ze als particulier hun omgeving willen vergroenen of verduurzamen. Stichting Duurzaam Waterland hoopt op die manier nog meer inwoners te stimuleren hun directe woonomgeving te verbeteren. 

Openbare ruimte vergroenen en verduurzamen 
Voorheen moesten inwoners die een groen of duurzaam initiatief hadden een aanvraag doen via een algemeen formulier, dat eigenlijk vooral op organisaties was gericht. Dat bleek een drempel te zijn. ‘Zonde’, vond Laura Leeuwis van de Stichting Duurzaam Waterland. En dus is er nu een speciaal formulier voor particulieren initiatieven. 

‘Het gaat dan om inwoners die de openbare ruimte willen vergroenen of verduurzamen’ vertelt Laura. ‘Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een biologisch bloemenlint, boomspiegeltuintje of voedselbosje, het vergroenen van alle gevels in een straat of een gezamenlijk wormenhotel of compostbak.

Voor vergroening van je eigen huis en tuin is er de Meer Groen subsidie.

 Alle bee(s)tjes helpen

‘De gemeentes in de regio Waterland zijn in elk geval enthousiast’, vertelt Laura. ‘Ze denken en werken graag mee met hun inwoners. Zo legden inwoners in Edam onlangs een Bijen- en Bloemenlint van maar liefst 500m bij 2m aan. Hoe meer mensen hun directe leefomgeving vergroenen of verduurzamen hoe beter. Alle bee(s)tjes helpen.’ 

 Winst uit windmolens 

Dankzij de windmolens op de Nes is deze subsidie beschikbaar, met de winst uit de windmolens wordt deze subsidie namelijk betaald. De subsidie is beperkt tot particulieren in de Gemeente Waterland en Gemeente Edam-Volendam. 

Heb jij een groen of duurzaam idee? Ga naar www.sdwaterland.nl/subsidies/particulieren/particuliere-initiatieven en vul het formulier in.