Stoptober 2021 van start!

Op woensdag 29 september vond de regionale aftrap van Stoptober 2021 plaats bij Speeltuin Monnickendam in gemeente Waterland.

Burgemeester Marian van der Weele deed dit samen met Ferdinand Strijthagen, directeur Publieke Gezondheid GGD Zaanstreek-Waterland en Harry Rotgans, voorzitter Algemeen Bestuur GGD Zaanstreek-Waterland. Steven de Kreek en Els Gutter, beiden bestuurders Speeltuinvereniging Monnickendam, waren hier ook bij aanwezig. De speeltuin is een voorbeeld voor de regio, omdat het een rookbrij beleid heeft ingevoerd.

Stoptober is een landelijke campagne om rokers in de maand oktober te laten stoppen met roken. De stopperiode van 28 dagen is effectief overzichtelijk. Dat maakt het aantrekkelijk voor rokers om mee te doen. In Nederland rookt 20% van de volwassenen, ook in Zaanstreek-Waterland is dit nog één op de vijf volwassenen. Hoewel het aantal rokers met de jaren afneemt, valt er nog veel gezondheidswinst te behalen. Daarom organiseert GGD Zaanstreek-Waterland elk jaar de regionale Stoptober aftrap. Hét startsignaal voor alle inwoners van de regio om te stoppen met roken.

Dit jaar was de aftrap bij Speeltuin Monnickendam. En niet zomaar, als rookvrije speeltuin geven zij het goede voorbeeld. Kinderen kunnen hier rookvrij spelen terwijl ouders genieten van een kopje koffie in de schone buitenlucht. Zo ziet gemeente Waterland het graag.

Daarom maakt de gemeente vanuit het lokale preventieakkoord alle speelplekken één voor één rookvrij. En helpen zij sportverenigingen op weg naar rookvrij. Zo beschermt de gemeente opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken. Want elk kind heeft recht op een rookvrije omgeving.

Iedereen die aan Stoptober wil meedoen, kan zich inschrijven via de website www.stoptober.nl. Ook kun je de gratis Stoptober-app downloaden. De app geeft dagelijks tips voor moeilijke momenten en je kunt ervaring uitwisselen met andere deelnemers.