Spectaculaire boomverplaatsing as vrijdag 17 maart

Het college wil al een langere tijd een aantrekkelijker en groener plein voor het gemeentehuis. Tegels vervangen door groen is goed voor het klimaat en de natuur. Zo is er minder wateroverlast, is het koeler in de zomer en een groen plein is goed voor allerlei bloemen, planten en insecten. Ook komt op een bankje zitten, genieten van het plein of een trouwfoto maken komt nu vrijwel niet voor; dat moet veranderen!

De eerste stap hiervoor wordt nu gezet. Er komt er een grote eikenboom op het gemeenteplein te staan. 

Nieuwbouwproject Nieuwpoortslaan

Aan de Nieuwpoortslaan 49 in Monnickendam wordt een woningbouwproject voorbereid. De projectontwikkelaar Ophirus Development B.V., heeft een plan ontwikkeld dat ruimte biedt aan 24 woningen. In het plan was helaas onvoldoende ruimte voor de mooie grote eikenboom op het perceel. In plaats van de boom te kappen, ontstond het idee om de boom te verplaatsen naar het gemeenteplein. Dit is een zeer uitzonderlijke en gecompliceerde klus! Gemeente Waterland is Ophirus Development B.V. dan ook enorm dankbaar voor het mogelijk maken hiervan en dat zij de helft van de kosten voor het verplaatsen van de oude eik voor hun rekening willen nemen. We zijn verheugd om deze boom een mooie nieuwe plek te kunnen geven.

Planning werkzaamheden

Deze week is een gedeelte van de bestrating op het plein verwijderd en zijn er hekken geplaatst. Op donderdag 16 maart wordt er een groot gat gegraven. Op vrijdag 17 maart wordt de boom uit de grond gehaald bij de Nieuwpoortslaan en geplant op het gemeenteplein. Het verplaatsen van een boom van deze afmeting is echt uniek en spectaculair om te zien. Ben je in de buurt van gemeentehuis op vrijdagochtend? Loop dan vooral even langs om -vanaf een veilige afstand- te kijken!

De planning is als volgt: 
07.00 -09.30: Opladen boom en transport gereedmaken locatie Nieuwpoortslaan. 
09.30 -10.30: Transport boom Nieuwpoortslaan naar gemeenteplein 
11.00 – 12.00: Boom hijsen en planten bij het gemeentehuis.

Parkeerplaats niet bereikbaar op donderdag 16 en vrijdag 17 maart

In verband met de werkzaamheden is het niet mogelijk om op donderdag 16 maart en vrijdag 17 maart te parkeren op de parkeerplaats bij het gemeentehuis. Houd hier rekening mee, ook bij het naar school brengen van de kinderen of een bezoek aan de sportschool!