Oproep burgemeesters Zaanstreek Waterland

De Rijksoverheid heeft nieuwe landelijke maatregelen aangekondigd om het aantal besmettingen met het coronavirus terug te dringen. De nieuwe maatregelen zijn op dinsdag 29 september 2020 om 18.00 uur ingegaan en gelden in ieder geval voor drie weken. Hiervoor geldt een nieuwe noodverordening in de regio Zaanstreek-Waterland. Zie bijgaande link en op www.vrzw.nl

Alle burgemeesters van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland roepen iedereen op om samen de schouders te zetten onder het bestrijden van het corona-virus. Alleen samen kunnen we de periode van aangescherpte maatregelen zo kort mogelijk houden.

“Ons gedrag bepaalt of het virus de ruimte krijgt om zich verder te verspreiden. De maatregelen die genomen zijn, zijn erop gericht om het aantal contactmomenten dat we hebben te verkleinen om zo de kans op verspreiding verder te verkleinen. Dat wil niet zeggen dat er niets meer mag. Onze kinderen kunnen naar school. We kunnen sporten. We kunnen uit eten en we kunnen recreëren. Maar of daarmee lukt om het virus terug te dringen, is aan ons allen. Ons samen aan de basisregels te houden is essentieel voor het terugdringen van het virus, maar ook voor het voorkomen van nóg strengere maatregelen.

De impact van de genomen maatregelen is groot voor vele partijen in de regio. Van sportclubs tot cultuursector, van buurt- en zalencentra tot horeca; ze worden opnieuw geraakt door de maatregelen. Terwijl we tegelijkertijd ons best doen om de schade aan de economie te beperken, want we zien ook dat velen van ons heel veel moeite doen om de maatregelen te kunnen volgen. En dat terwijl we zien dat velen van ons heel veel moeite doen om de maatregelen te kunnen volgen. Horeca, verenigingen, supermarkten en bouwmarkten doen vaak al enorm hun best door maatregelen te nemen waardoor bezoekers 1,5 meter afstand kunnen houden. 

Maar we moeten een stap extra zetten. Want hoeveel maatregelen er ook worden genomen: het komt erop aan of we ook daadwerkelijk afstand houden. Daarom de oproep aan alle inwoners om zich te houden aan de basisregels en de maatregelen die zijn afgekondigd (zie noodverordening) . Laten we de ruimte die er nu nog is koesteren en tegelijkertijd de anderhalve meter beschermen. Samen kunnen we meer maatregelen voorkomen.”

PDFNoodverordening Covid-19 d.d. 29 september 2020