Open Monumentendagen 2023

Monnickendam doet ook dit jaar weer mee aan de Open Monumentendagen. Het Oude Raadhuis, de toren van de Grote Kerk en Waterlandsmuseum de Speeltoren worden gratis voor u opengesteld.

Het Oude Raadhuis  
Het statige pand werd in 1746 gebouwd als woonhuis, in opdracht van een jonge koopman. In 1814 werd het in gebruik genomen als Raadhuis. De voordeur werd prachtig versierd met een medaillon met het hoofd van de Romeinse godin Minerva. Op 21 november 1967 werd het pand ingeschreven in het monumentenregister. Sinds 1991 is het geen gemeentehuis meer, maar worden er huwelijken gesloten. Op zaterdag 9 september bent u van 11 tot 16.00 uur welkom om dit bijzondere pand van binnen te bekijken. Adres: Noordeinde 5.

De toren van de Grote kerk
De bouw van de Grote kerk of St. Nicolaaskerk heeft ongeveer 250 jaar geduurd. Oorspronkelijk gebouwd als katholieke kerk, werd deze in 1572 protestant. Toen zijn ook alle beelden en het altaar verwijderd. In de kerk bevindt zich een prachtig ‘Zwaluwnest’ orgel uit 1780. Onder leiding van de Stadsgidsen heeft u nu de kans om de hoge toren te beklimmen en te genieten van het prachtige uitzicht. Adres: Zarken 2, open zaterdag 9 september van 11 tot 16.00 uur.

Waterlandsmuseum de Speeltoren  
Het stenen gedeelte van de Speeltoren dateert vermoedelijk van vóór 1500. Was het een kerktoren, stadhuistoren of een vuurtoren? Er is weinig van die geschiedenis bekend. Zijn huidige vorm kreeg de toren eind zestiende eeuw. Toen kwamen de spits, het gangwerk, speelwerk en het carillon erin. Het carillon is het oudste nog bespeelbare ter wereld. U komt er alles over te weten in de Carillonzaal van het museum, waar u oog in oog staat met de machtige speeltrommel. Het museum is op 9 en 10 september van 11 tot 17.00 uur open voor bezoek. Adres: Noordeinde 2.

Fotowedstrijd

Informatie over het thema van dit jaar, alle monumenten en de hieraan gekoppelde landelijke fotowedstrijd vindt u op openmonumentendagen.nl