Marja Broersen exposeert met familieportretten

'Dit project gaf mij een historisch en nostalgisch tijdsbesef en bracht mij in contact met mijn familie, familieverhalen en geschiedenis.

Op 11.11.2011 begon Marja Broersen een familieproject, met oude familiefoto's als uitgangspunt. Het gaf haar een thuisgevoel, wat zij verrassend vond. Vervolgens werden er familieleden opgezocht : tante's, neven, nichte. Zij maakte foto's en schetsen van hen die zij vervolgens uitwerkte tot schilderijen. 'Dit project gaf mij een historisch en nostalgisch tijdsbesef en bracht mij in contact met mijn familie, familieverhalen en geschiedenis. Het voelde geheimzinnig terug te gaan naar vroegere tijden en gaf mij ook respect voor mijn voorouders en de voor- en tegenspoed die zij ervoeren' zegt zij hierover.

Marja voelt zich vereerd haar familieportretten te tonen in Gemeentehuis Waterland. Haar eigen voorouders zijn allemaal afkomstig uit Noordholland, met name Graftermeer, Uitgeest, Schermerhorn, Venhuizen en de familie Schaper oorspronkelijk uit Nijemirdum, Friesland. .  Haar zus is getrouwd met een geboren en getogen Monnickendammer. Zij heeft hem en zijn broers ook geschilderd.

Voor haar schilderijen gebruikt ze vaak gevonden of gekregen lappen stof, zoals de bedrukte gordijnstoffen, waarvan het patroon of de kleur ook een rol speelt. Met eieren, pigment en lavendelolie maakt zij haar eigen verf, waarmee ze de portretten tot leven brengt.


Jannig Kwakman exposeert met keramisch werk in de vitrine.
Jannig is geboren in Volendam. Ze is afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort voor lerares handenarbeid . Dat beroep heeft ze op diverse plaatsen met groot plezier uitgeoefend. Daarnaast is ze altijd actief geweest als beeldend kunstenaar. Met haar monumentale keramische beelden heeft ze in binnen- en buitenland geëxposeerd. Momenteel is ze gepensioneerd en werkt nog steeds in haar atelier aan beelden van klei. Vanaf 1988 geeft ze op vrijdagavond in haar atelier in Volendam boetseerlessen.
KLEI is voor Jannig bij uitstek het materiaal waarin zij uitdrukking kan geven aan haar fascinatie voor de wijze waarop de mens vorm heeft gegeven aan ideeën en gevoelens. Ook groeiprocessen in de natuur zijn voor haar een bron van inspiratie.
De eigenschappen van de klei; de spanning van het oppervlak, de kleur en de breekbaarheid, zij bepalen mede de vorm van haar sculpturen.
Haar werk ‘groeit ‘als het ware uit haar handen en haar beelden krijgen zo meestal een breekbaar , open , aards en dramatisch karakter.
Voor de beelden in de vitrine van het gemeentehuis in Monnickendam heeft zij zich in het bijzonder laten inspireren door de kunst, de vormtaal en het kleurgebruik van de Aboriginals