Koninklijke Onderscheiding voor vrijwilliger basketbalvereniging The Monks

De heer J.S. Veenstra (Sjoerd) heeft gisteren een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt gekregen van burgemeester Marian van der Weele van gemeente Waterland.

De Monnickendammer ontving deze onderscheiding voor zijn vele vrijwilligersactiviteiten voor de Monnickendamse basketbalvereniging The Monks. Deze bijzondere gebeurtenis vond plaats ten tijde van een familietoernooi ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van deze vereniging.  De heer Veenstra had helaas Corona en daarom vond de uitreiking plaats in de tuin. 

De heer Veenstra is sinds 1979 verbonden aan de basketbalvereniging The Monks. Eerst als coach en vanaf 1991 als bestuurslid. Momenteel coacht hij de jeugd U20 (onder 20). In 1991 is op zijn initiatief  een actieplan opgezet om meer leden te werven om de vereniging nieuw elan te geven en de toekomst van de vereniging te garanderen. Met medewerking van de ondernemers in Waterland werd een glossy maandblad uitgegeven, nieuwe leden verwelkomd en zelfs jeugdteams opgezet. Hiervan werd hij coach. De leden kwamen uit de hele regio Waterland. De vereniging groeide naar 100 leden.

Als bestuurslid heeft de heer Veenstra in de loop der jaren diverse rollen gehad, zoals wedstrijdsecretaris, commissielid jeugdzaken en algemeen bestuurslid. Hij begeleidt nieuwe bestuursleden en maakt schema’s voor de thuiswedstrijden. Hij organiseert diverse toernooien om de basketbalsport continu onder de aandacht te brengen. Daarnaast fluit hij zelf ook bij thuiswedstrijden van diverse teams en geeft scheidsrechterscursussen voor de eigen leden.

Van 2014 tot 2018 vormde de Monnickendamse basketbalvereniging The Monks met verenigingen uit Purmerend, Edam-Volendam en Landsmeer een bolwerk, dat zich inspande voor talentontwikkeling. Dit resulteerde in goede resultaten op regionaal en nationaal niveau. Naast zijn rol binnen The Monks werd de heer Veenstra in 2014 gevraagd door basketbalvereniging Landslake Lions in Landsmeer om voor hen eredivisiewedstrijden te fluiten. Hiervoor heeft de heer Veenstra de benodigde scheidsrechtersdiploma’s gehaald. Tot heden fluit hij wekelijks in Noord- en Zuid-Holland. Voor zijn vele verdiensten ten bate van de samenleving en de basketbalsport in het bijzonder is de heer S.J. Veenstra benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.