Insectenhotel geopend in insectentuin Ilpendam

Wethouder Harm Scheepstra heeft vorige week het nieuwe insectenhotel in de insectentuin Ilpendam officieel geopend.

Ronald Adams en andere vrijwilligers zijn ruim vier jaar geleden gestart met insectentuin Ilpendam. Afgelopen voorjaar heeft de insectentuin een subsidie ontvangen van landschap Noord Holland voor het ontwikkelen van een groot insectenhotel. Dit nieuwe en grotere hotel vervangt het oude hotel en biedt plek aan nog meer insecten.

Insectenhotel
Vrijwilliger Alco heeft het indrukwekkende hotel ontworpen en in elkaar gezet. Het hotel bestaat uit grote houten vakken in de vorm van honingraten. Deze zijn gevuld diverse materialen zoals riet/buisjes/stenen en houtblokken met geboorde gaten. De insecten gaan in deze gaten en metselen de ingangen dicht.

Ronald Adams en andere vrijwilligers geven les aan basisschoolkinderen waarbij de kinderen veel leuke dingen leren, zoals het belang van insecten. Ook bij de opening gaf Ronald een rondleiding. In de tuin leven, naast vele insecten, twee soorten kikkers en muizen. Binnenkort wordt er een speciale houtwal aangelegd voor kevers en paddenstoelen. Amfibieën en vogels gaan hier ook gebruik van maken.

De tuin ligt op gemeentegrond tussen het Van Oorschotplantsoen en de begraafplaats en is voor iedereen toegankelijk. Ook zijn zij altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wil jij misschien vrijwilliger worden, of ben je benieuwd naar meer informatie over de insectentuin? Kijk dan op: https://www.anthidium.nl/ 

Op de foto: wethouder Harm Scheepstra en initiatiefnemer Ronald Adams.Het openen van het hotel gebeurde symbolisch door het doorknippen van een tak bij de entree van de insectentuin.