Initiatieven voor mantelzorgers

Deze week is het de nationale week van de jonge mantelzorger.

Voor de jonge mantelzorgers is hun werk vaak zo vanzelfsprekend dat ze zelf niet eens beseffen dat ze mantelzorger zijn. Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dit kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur zijn. Om hen in zonnetje te zetten krijgen alle jonge mantelzorgers in gemeente Waterland deze week een tegoedbon voor een ijsje van Dolci & Gelati, die deze actie sponsort. 
Ben of ken jij een jonge mantelzorger (t/m 24 jaar) die geen tegoedbon heeft ontvangen? Neem dan contact op via WelzijnWonenPlus Anneke Los, via waterland@welzijnwonenplus.nl of bel/whatsapp naar 06-10601834.

Mantelzorgcompliment
Daarnaast kan er door mantelzorgers tot aan 1 september het mantelzorgcompliment van 2022 aangevraagd worden. Het mantelzorgcompliment is bedoeld voor mantelzorgers die meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden basis voor een naaste zorgt. Het mantelzorgcompliment is een blijk van waardering van gemeente Waterland voor mantelzorgers, in de vorm van Waterlandbonnen. Aanvragen kan via deze website. Ook leest u daar hoe u hulp kunt vragen bij het invullen van dit formulier. 

Het Buitenhuis   
Sinds dit jaar is er voor mantelzorgers en mensen die mantelzorg ontvangen Het Buitenhuis. Dit is dé plek in Waterland waar mantelzorgers, met een goed gevoel, de zorg uit handen kunnen geven. Midden in de weilanden, in Wijdewormer wordt de mantelzorg tijdelijk overgenomen, in een door professionele zorg op maat. Dit geeft de mantelzorger de kans om even op adem te komen. Wilt u meer informatie over het Buitenhuis of contact opnemen voor een verblijf? Dat kan via de website van het Buitenhuis.