Geen (spoed)aanvragen reisdocumenten op 31 december 2020 in verband met nieuwe identiteitskaart met inlogfunctie

Vanaf 1 januari 2021 wordt de Nederlandse identiteitskaart met een inlogfunctie (eNIK) uitgegeven. Dit betekent dat burgers met hun identiteitskaart via de DigiD app kunnen inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds. 

Iedereen die op maandag 4 januari een identiteitskaart aanvraagt bij uitgevende instanties, krijgt een identiteitskaart met inlogfunctie. Binnen 5 werkdagen na de uitreiking ontvangt u thuis een brief van DigiD. Daarmee kunt u de inlogfunctie op hun identiteitskaart activeren. 
Voor de implementatie van de Nederlandse identiteitskaart met inlogfunctie die vanaf 1 januari 2021 wordt uitgegeven, zijn test- en systeemwerkzaamheden nodig. Dit is een complexe en tijdrovende operatie.

Dit heeft de volgende gevolgen voor de aanvragen van reisdocumenten:

  • Op 31 december 2020 kunnen er de hele dag (Nederlandse tijd) geen aanvragen voor identiteitskaarten en paspoorten worden gedaan bij alle uitgevende instanties.
  • Ook kunnen er tussen 31 december 2020 uur tot maandag 4 januari 2021 09.00 uur (Nederlandse tijd) geen spoedaanvraag voor identiteitskaarten en paspoorten worden gedaan..

Tip: Als u met urgentie een reisdocument nodig heeft, kunt u een nooddocument aanvragen. In Nederland geeft de Koninklijke Marechaussee nooddocumenten onder strikte voorwaarden af.

Zie www.rijksoverheid.nl